Relaţii bilaterale

Principatul ANDORRA


Denumire oficială: Principatul Andorra (Principauté d’Andorre)


Scurt istoric

În 806 a fost menţionat pentru prima dată ca principat autonom. Din secolul X devine obiect de dispută între episcopii de Urgell şi conţii francezi de Castelbon (apoi, din 1206, de succesorii acestora, conţii de Foix). În urma înţelegerii din 1278 (paréage), principatul este plasat sub dubla suzeranitate a episcopilor de Urgell şi a conţilor de Foix, înlocuiţi ulterior de suveranii şi preşedinţii Franţei. În 1982, Parlamentul alege pentru prima dată un guvern naţional, iar în 1993 este aprobată o nouă Constituţie, care prevede deplina suveranitate a principatului.

Principatul Andorra este membru al ONU (din 1993), al Consiliului Europei şi al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – OIF.

Capitala şi principalele oraşe: Andorra La Vella (capitala); Canillo; Encamp; La Massana

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 468 km². Andorra cuprinde şapte comunităţi, numite parròquies: Andorra la Vella; Canillo; Encamp; Escaldes-Engordany; La Massana; Ordino; Sant Julià de Lòria

Populaţia: 85.470 locuitori (estimare 2014)

Limba oficială: catalana

Ziua naţională: 8 septembrie (Ziua Notre Dame de Meritxell, principala sărbătoare religioasă a Principatului) şi 14 martie (Ziua Constituţiei, principala sărbătoare laică).

Forma de guvernământ: co-principat parlamentar.
 


Situaţia politică internă

Şeful statului – Conform Constituţiei, cei doi co-principi îndeplinesc împreună şi indivizibil funcţia de şef al statului.

În prezent, această funcţie este deţinută de Preşedintele Republicii Franceze, François Hollande, şi de Monseniorul Joan Enric Vives i Sicília, Episcop de la Seu d’Urgell. Fiecare co-principe numeşte un reprezentant în Andorra, care trebuie să-l informeze cu privire la evoluţiile din Principat.

Parlamentul (unicameral) – Consiliul General (28 de locuri). Preşedinte: Vicenç Mateu Zamora (2011)

Şeful Guvernului: Anton Marti Petit (13 mai 2011)

Ministrul afacerilor externe: Gilbert Saboya Sunyé (13 mai 2011)

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Principatului ANDORRA în România este asigurată de Ambasada Andorrei în Austria.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Principatului ANDORRA este asigurată de Ambasada României în Republica Franceză.

octombrie 2016

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice