Relaţii bilaterale

Republica FINLANDA


Denumirea oficială: Republica Finlanda (Suomen Tasavalta/Republiken Finland)

Suprafaţa: 338.424 km2.

Populaţia: 5,508,714 mil. (iulie 2017)

Capitala: Helsinki (Helsingfors, în limba suedeză, 639.222 locuitori – date 2017)

Alte oraşe mari: Turku, Espoo,Tampere, Lahti, Vantaa, Oulu, Jyväskylä, Kuopio

Moneda naţională: Euro (din 1999)

Limbi oficiale: finlandeză şi suedeză

Religii: evanghelic-luterană, ortodoxă

Ziua naţională: 6 decembrie (1917), Ziua proclamării Independenţei de Stat

Şeful statului: Preşedintele Sauli Väinämö Niinistö (din 2012)

Parlament: Parlamentul finlandez (Eduskunta) este unicameral şi are 200 de membri. Alegerile se desfăşoară o dată la patru ani, după sistemul de reprezentare proporţională. Ultimele alegeri au avut loc la 19 aprilie 2015.

Guvernare: coaliţie tripartită condusă de Partidul de Centru


Profil socio-economic

Finlanda are o economie industrială avansată: industria metalurgică, constructoare de maşini şi electronică creează 50% din veniturile obţinute. Finlanda este un lider mondial în echipamente de telecomunicaţii. Economia finlandeză a fost afectată doar într-o mică măsură de criza financiară mondială. Situaţia băncilor a rămas stabilă, fără a exista necesitatea naţionalizării sau redresării acestora prin pachete financiare puse la dispoziţie de stat.

Principalele ramuri industriale: forestieră, prelucrarea lemnului, minieră, producţia de înaltă tehnologie, telecomunicaţii, echipament optic.

Principalii parteneri comerciali: Germania, Federaţia Rusă, Suedia, Marea Britanie, SUA, Regatul Ţărilor de Jos şi China.


Afaceri europene

Stat membru UE din 1 ianuarie 1995, membru al spațiului Schengen din 1 ianuarie 1999, membru al zonei euro din 25 martie 2001.

Reprezentarea în instituţii europene:

  • Comisia Europeană: Jyrki Katainen, Vicepreşedinte, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate.
  • Consiliul European: 4 voturi
  • Parlamentul European: 13 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 7 reprezentanţi
  • Comitetul Economic şi Social European: 7 reprezentanţi
     

Politică externă

În 2017 FI a preluat Președinția în Exercițiu a Consiliului Arctic (format regional de cooperare care reunește Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia și SUA) pentru următorii doi ani. Ambasadorul finlandez Aleksi Härkönen a preluat atribuțiile care îi revin în calitate de președinte al înalților funcționari din Consiliul Arctic (SAO Chair).  

La data de 2 octombrie 2017 a fost inaugurat, la Helsinki, Centrul european de excelență pentru combaterea amenințărilor hibride, deschis spre aderare tuturor SM UE și NATO.

FI nu este membru NATO, însă continuă implicarea în diverse formate de cooperare cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Decembrie 2017

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice