Relaţii bilaterale

Republica FINLANDA


Denumirea oficială: Republica Finlanda (Suomen Tasavalta/Republiken Finland)

Suprafaţa: 338.424 km2.

Populaţia: 5,48 mil. (estimativ - în 2016).

Densitatea populaţiei: 16 locuitori/km2 (estimativ - în 2012).

Capitala: Helsinki (sau Helsingfors, în limba suedeză) (629.512 locuitori – date 2016).

Alte oraşe mari: Turku, Tampere, Lahti, Vantaa, Oulu.

Moneda naţională: Euro.

Limbi oficiale: finlandeză şi suedeză.

Religii: luterană, catolică.

Prefix telefonic internaţional: + 358

Ziua naţională: 6 decembrie (1917), Ziua proclamării Independenţei de Stat.

Scurt istoric: În Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda şi a contribuit la creştinarea acesteia. Finlanda a fost de câteva ori câmpul de bătălie între imperiile suedez şi rus. În 1809, Finlanda a devenit mare ducat în Imperiul Rus. În 1917, profitând de situaţia cauzată de revoluţia bolşevică, Finlanda şi-a declarat independenţa (recunoscută în 1918). În 1939, prevalându-se de pactul Molotov-Ribbentrop, URSS a emis un ultimatum Finlandei, pe care a atacat-o. În urma războiului (1939 - 1940), Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar şi-a păstrat independenţa. După război, linia de neutralitate strictă Paasikivi a făcut din Finlanda o ţară de tranziţie între Est şi Vest. Finlanda s-a alăturat Naţiunilor Unite în 1955 şi OCDE în 1969. A aderat la UE în 1995, iar 1999 la zona Euro (moneda intrând efectiv în circulaţie la 1 ianuarie 2002).


Informaţii politice

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială, conform Constituţiilor din 1919 şi 1999.

Şeful statului: Preşedintele Sauli Väinämö Niinistö

Parlament: Parlamentul finlandez (Eduskunta) este unicameral şi are 200 de membri. Alegerile se desfăşoară o dată la patru ani, după sistemul de reprezentare proporţională. Ultimele alegeri au avut loc la 19 aprilie 2015.

Preşedintele Parlamentului: Maria Lohela

Prim-ministru: Juha Sipilä

Ministrul afacerilor externe: Timo Soini

Guvernare: coaliţie tripartită condusă de Partidul de Centru

  • Partidul de Centru – partid cu ideologie de centru, liberală, cu accente agrariene, fondat în 1906. Este unul din partidele tradiţionale finlandeze, fiind principala formaţiune învinsă în cadrul alegerilor din 2011. 49 parlamentari (în creştere cu 14 mandate).
  • Partidul Finlandezilor - partid populist, cu accente naţionaliste, fondat în 1995. 38 de mandate (în scădere cu 1 mandat)
  • Partidul Coaliţiei Naţionale (7 portofolii, inclusiv primul ministru) – partid liberal-conservator, de centru-dreapta, fondat în 1918. 37 de mandate (în scădere cu 7 mandate) .


Legături către principalele site-uri oficiale:


Profil socio-economic

Situaţia economică şi socială: Finlanda are o economie industrială avansată: industria metalurgică, constructoare de maşini şi electronică creează 50% din veniturile obţinute. Finlanda este un lider mondial în echipamente de telecomunicaţii. Economia finlandeză a fost afectată doar într-o mică măsură de criza financiară mondială. Situaţia băncilor a rămas stabilă, fără a exista necesitatea naţionalizării sau redresării acestora prin pachete financiare puse la dispoziţie de stat.

Principalele ramuri industriale: forestieră, prelucrarea lemnului, minieră, producţia de înaltă tehnologie, telecomunicaţii, echipament optic.

Principalii parteneri comerciali: Germania, Federaţia Rusă, Suedia, Marea Britanie, SUA, Regatul Ţărilor de Jos şi China.


Afaceri europene

Reprezentarea în instituţii europene:

  • Comisia Europeană: Jyrki Katainen, Vicepreşedinte, comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate.
  • Consiliul European: 4 voturi
  • Parlamentul European: 13 europarlamentari
  • Comitetul regiunilor: 7 reprezentanţi
  • Comitetul Economic şi Social European: 7 reprezentanţi

octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice