Relaţii bilaterale

Republica FINLANDA


Prezentare generală

România a recunoscut independenţa Finlandei la 8 aprilie 1920. Relaţiile diplomatice dintre România şi Finlanda au fost stabilite, la rang de legaţie, la 28 iunie 1920 şi ridicate, la rang de ambasadă, la 1 august 1963.


Reprezentare diplomatică

Misiuni ale României:

  • Ambasada României în Finlanda: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, E.S. domnul Răzvan Rotundu, a prezentat scrisorile de acreditare în septembrie 2016.
  • Consulatul Onorific al României la Tampere, consul onorific domnul Sami Ettanen.

Misiuni în România:  

  • Ambasada Finlandei la Bucureşti: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa doamna Paivi Pohjanheimo, a prezentat scrisorile de acreditare în septembrie 2015.
  • Consulatul Onorific al Finlandei la Bucureşti, consul onorific domnul Dan Stoicescu.
  • Consulatul Onorific al Finlandei la Constanţa, consul onorific domnul Constantin Şuteu.


Cooperare economică

Cadrul juridic

Schimburile comerciale ale României cu Finlanda se derulează, în principal, în baza Tratatului de Aderare a României la UE, semnat la 25 aprilie 2005, cu respectarea principiilor instituite de regulile pieţei interne comunitare şi cele ale politicii comerciale comune a Uniunii Europene.

Alte acorduri pe baza cărora se derulează schimburile bilaterale sunt:

  • Acordul privind garantarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, semnat la 26.03.1992 şi intrat în vigoare la 06.01.1993;
  • Acordul privind evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi avere, semnat la 27.l0.l998 şi intrat în vigoare la 4.02.2000.


Schimburi economice

La 30.04.2015, volumul total al schimburilor comerciale româno-finlandeze a fost de 113,57 milioane euro (+12,23%). Exporturile româneşti au totalizat 53,00 milioane euro (+15,89%), iar importurile 60,57 milioane euro (+9,21%).

Finlanda deţine o pondere de 0,30% în comerţul exterior al României, din care 0,30% la export şi 0,31% la import. Soldul balanţei comerciale a fost in continuare negativ (-7,56 milioane euro).

Conform datelor privind investiţiile finlandeze în România, La 30 ianuarie 2016, numărul societăţilor cu capital finlandez s-a ridicat la 173 societăţi, cu un capital total investit (investiţii directe) de 8,5 mil Euro (locul 27, pondere 0,21%).

Principalele domenii în care există investiţii finlandeze sunt: industrializarea lemnului, celuloză şi hârtie, industria materialelor de construcţii, consultanta industriala, energie, industria chimica, prelucrarea metalelor neferoase, prelucrări mecanice, infrastructura, IT, centre comerciale, tehnologii de mediu, echipamente industriale.


Cultură şi educaţie

Schimburi academice – Cooperarea româno-finlandeză în domeniul educaţiei se concretizează prin schimburi academice, în baza unor acorduri inter-universitare.

Lectorate – În România, funcţionează un lectorat de limbă finlandeză la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care deţine şi un departament de carte finlandeză, în cadrul Bibliotecii de Studii Nordice.

În Finlanda, funcţionează două lectorate de limbă şi civilizaţie românească: la Universitatea Turku (cu o activitate neîntreruptă 1977) şi la Universitatea Tampere (deschis la 10 ianuarie 2014).

Mobilităţi studenţeşti – Se derulează prin Agenţia română de credite şi burse de studii (ACBS) şi Centrul finlandez pentru mobilitate internaţională (CIMO).


Comunitatea românească

Diaspora românească din Finlanda este de mici dimensiuni, de dată recentă, dispersată pe întreg teritoriul acestei ţări (ianuarie 2016, numărul cetăţenilor români rezidenţi din Finlanda era de aprox. 2513 de persoane). Principalele oraşe în care sunt stabiliţi cetăţenii români sunt: Helsinki, Tampere, Turku şi Oulu.

În Finlanda există două asociaţii ale românilor:

  • Asociaţia Culturală Română Helsinki” – organizează cu regularitate manifestări menite să contribuie la întărirea coeziunii românilor din această ţară, prin derularea unor programe de interes pentru întreaga comunitate românească;
  • “Asociaţia Română din Tampere, Finlanda” – îşi propune să organizeze evenimente care să contribuie la promovarea valorilor culturale româneşti.

În Finlanda există, de asemenea, Asociaţia de Prietenie Finlanda – România (APFR)”, organizaţie ne-guvernamentală, constituită în cea mai mare parte din cetăţeni finlandezi. Obiectivul principal îl reprezintă promovarea valorilor culturale din cele două state.

Biserici româneşti – Cetăţenii români beneficiază de slujbe itinerante, în limba română, în oraşele Helsinki, Tampere şi Turku, oficiate de Părintele Ioan DURAC, preot paroh în Turku. Parintele Durac, precum şi lăcaşurile unde au loc slujbele, aparţin Arhidiocezei ortodoxe din Finlanda.

Publicaţii româneşti – În Finlanda există o publicaţie în limba română - „Foaia Românească”, care apare trimestrial, din 1991, avându-l ca redactor pe părintele Ioan Durac.


Accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă din Finlanda

Guvernului finlandez a decis să permită accesul nerestricţionat al cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Finlanda încă de la 1 ianuarie 2007. Mai multe informaţii privind condiţiile de muncă se găsesc pe site-ul http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/.

octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice