Relaţii bilaterale

Republica Federală GERMANIA

 

Prezentare generală

România şi R.F. Germania au dezvoltat împreună una dintre cele mai complexe şi durabile relaţii bilaterale, bazate pe apartenenţa comună la Uniunea Europeană şi NATO. Un punct de referinţă în relaţia bilaterală îl reprezintă semnarea, la 2 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi R.F. Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. Atât din punct de vedere politic, cât şi economic, relaţiile au înregistrat un constant curs ascendent în ultimii ani, în special după aderarea României la UE. 

Un rol esenţial în consolidarea relaţiei bilaterale îl joacă minoritatea germană din România, precum şi etnicii germani şi români emigraţi în Germania, aceştia reprezentând o solidă punte de legătură la nivel social, cultural, economic şi politic.

În ceea ce privește dialogul politic, vizita președintelui federal Joachim Gauck în România (20-22 iunie 2016), a președintelui Klaus Iohannis la Berlin (26 februarie 2015), întrevederea președintelui României cu cancelarul Germaniei la Berlin (9 septembrie 2016), vizitele prim-ministrului Dacian Cioloș în Germania în 2016, vizita ministrului de externe german Frank-Walter Steinmeier la București și Sibiu (9-10 martie 2015), precum și vizita ministrului afacerilor externe Lazãr Comãnescu în ianuarie 2016, au marcat angajamentul celor douã pãrți în favoarea consolidării relațiilor bilaterale și au deschis noi perspective de aprofundare a cooperãrii. În paralel, a fost intensificată cooperarea la nivel parlamentar, anul 2015 fiind un reper semnificativ al frecvenței dialogului pe acest palier.

 

Reprezentarea diplomatică

În anul 1872 a fost înfiinţată prima Agenţie Diplomatică a României la Berlin, condusă de Theodor Rosetti. Relaţiile diplomatice dintre România şi Germania au fost stabilite la 20 februarie 1880, după recunoaşterea formală, la Congresul de la Berlin, a independenţei de stat a României.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Federală Germania au fost stabilite la 31 ianuarie 1967, la rang de ambasadă.

Misiuni ale României:

Ambasada României în R.F. Germania: Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa domnul Emil Hurezeanu (şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 30 noiembrie 2015).

 • Consulatul General al României la Bonn: Consul general, dl. Mihai Botorog
 • Consulatul General al României la München: A fost desemnat consul general, dna. Ramona Iulia Chiriac
 • Consulatul General al României la Stuttgart: A fost desemnat consul general, dl. Radu Florea

Consulate onorifice:

 • Consul onorific al României la Stuttgart este dr. Manfred Schmitz-Kaiser şi are ca circumscripţie landul Baden-Württemberg.
 • Consul onorific al României la Stahnsdorf este dl. Petru Viorel Babaca şi are ca circumscripţie landul Brandenburg.
 • Consul onorific al României la Hamburg este dl. Klaus Rainer Kirchhoff şi are ca circumscripţie landurile Hamburg, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Saxonia Inferioară şi Schleswig-Holstein.
 • Consul onorific al României la Leipzig este dl. Nikolaus Petersen şi are ca circumscripţie landurile Saxonia, Saxonia-Anhalt şi Turingia.
 • Consul onorific al României la Neustadt an der Weinstraße este dl. Albrecht Hornbach şi are ca circumscripţie landurile Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia şi Saarland.

Misiuni ale R.F. Germania:

 • Ambasada R.F. Germania în România: Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa dl. Werner Hans Lauk (şi-a prezentat scrisorile de acreditare la 18 septembrie 2014).
 • Consulatul General al R.F. Germania de la Sibiu: consul general dna. Judith Urban
 • Consulatul R.F. Germania de la Timişoara: consul dl. Rolf Maruhn

 

Relaţia cu landurile germane

România menţine raporturi consolidate cu landurile Bavaria şi Baden-Württemberg. În relaţia cu acestea funcţionează următoarele mecanisme de cooperare instituţionalizată: 

 • Comisia mixtă guvernamentală România - Bavaria;
 • Comisia mixtă guvernamentală România - Baden-Württemberg;
 • Comisia Mixtă Guvernamentale România - Hessa.

 

Cooperare economică

Germania este primul partener comercial al României, cu care se derulează 1/5 din volumul comerțului exterior al României. De asemenea, Germania este al treilea investitor în economia românească (după Olanda și Austria), cu 4,557 mld. euro, respectiv 11,5% din totalul investițiilor. Pe parcursul ultimilor 5 ani se mentine trendul ascendent al schimburilor comerciale bilaterale, cu o medie de creștere de circa 10-11%/an, în privința exporturilor românești realizându-se creșteri medii anuale similare (10-11% / an). În anul 2014 exporturile românești au depășit pentru prima data pragul de 10 miliarde euro, iar în 2015 s-au situat aproape de 11 miliarde euro. Astfel, la 31 decembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale româno-germane a fost de 23,3 miliarde Euro (+9.13%), din care export 10, 8 miliarde Euro (+6.77%) și import 12,5 miliarde Euro (+11.27%).

Conform datelor statistice ONRC, la 31 august2016, în România erau înregistrate 21.424 de societăţi cu capital german, iar investiţiile germane în economia românească se cifrau la 4,651 miliarde euro.

Relaţiile economice sunt coordonate în cadrul Consiliul de cooperare economică româno-german (CCERG). Acesta se desfăşoară în cadrul unor grupe de lucru în următoarele domenii: energie, cooperare industrială şi investiţii, comerţ, agricultură, turism, comunicaţii şi IT, finanţe-bănci, legislaţie-fiscalitate.

Investitorii germani s-au orientat cu precădere către sectorul industrial, servicii profesionale, comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul, construcţii, turism şi transporturi. Printre cei mai importanţi investitori germani direcţi în sectorul industrial din România sunt producătorii de componente auto Draxlmaier, INA Schaeffler, ThyssenKrupp, Leoni Wiring Systems, Continental, KG Wintershall, E.ON AG, Allianz, Leoni, Praktiker, RWE (RRR-Remmert Recycling), companii care au creat un număr semnificativ de locuri de muncă în zonele în care s-au stabilit.

Ultima investiție germană importantă (300 mil. euro) în RO (Sebeș, jud. Alba) este fabrica constructorului german de automobile Mercedes, unde s-a lansat, la 4 aprilie 2016, producția celei mai avansate cutii de viteze (în 9 trepte), cu care vor fi echipate modele reprezentând vârful de gamă ale mărcii.

 

Cultură, ştiinţă, educaţie

La Berlin, funcţionează Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“, inaugurat la 8 noiembrie 1999.

Colaborarea în domeniul cultural şi ştiinţific se reflectă în numeroase schimburi de studenţi, programe între universităţi şi burse de studiu.

Din anul 2012 funcţionează la Braşov, Timişoara, Oradea şi Sebeş şcoli profesionale după modelul dual german, în cadrul cărora tinerii angajaţi au posibilitatea de a îmbina cunoştinţele teoretice asimilate în şcoală cu activitatea practică în firma care îi asigură şcolarizarea.

Începând cu anul școlar 2016-2017, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice din România a inițiat Programul național de promovare a învățământului profesional de tip dual. Acest program vizează calificări profesionale de nivel 3 (corespunzător nivelului de muncitor calificat[1]) solicitate de operatorii economici.

 

Minoritatea germană din România

Un rol esenţial în consolidarea relaţiei bilaterale îl joacă minoritatea germană din România, precum şi etnicii germani şi români emigraţi în Germania, care reprezintă o solidă punte de legătură între cele două ţări. Comisia guvernamentală româno – germană pentru problematica etnicilor germani din România a fost înfiinţată în mai 1992, la o lună după semnarea Tratatului bilateral privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Preşedinţia celor două părţi în Comisie este asigurată, pentru partea română, la nivel de secretar de stat din MAE, iar pentru partea germană, la nivel de secretar de stat din Ministerul Federal de Interne. Cea mai recentă sesiune, a XIX-a, a avut loc la Goslar, în Germania, în perioada 20-22 aprilie 2016. Următoarea sesiunea va avea loc în România, în cursul anului 2017.

 

Comunitatea românească din Germania

După cel de-al Doilea Război Mondial, între 400.000 şi 500.000 de etnici germani din România s-au stabilit în Germania. Aceştia au constituit mai multe asociaţii, în funcţie de regiunea din care au provenit:

 • Asociaţia saşilor transilvăneni, cu sediul la München;
 • Asociaţia şvabilor bănăţeni, cu sediul la München;
 • Asociaţia şvabilor sătmăreni, cu sediul la Ravensburg.

Membrii comunităţii sunt bine integraţi în societatea germană. Bernd Fabritius este preşedinte al Asociaţiei saşilor transilvăneni şi primul membru al Bundestag-ului aparţinând minorităţii germane din România. 

Conform Oficiului Federal pentru Statistică, la sfârşitul anului 2013 se aflau în R.F. Germania în jur de 250.000 de cetăţeni români.  

În anul 2015 au fost întreprinse demersurile pentru constituirea Forumului Româno - German de către români şi germani rezidenţi în România cu scopul intensificării relaţiilor bilaterale existente în plan politic, economic şi cultural. Fostul ministru al afacerilor externe şi fondator al New College Europe, prof. dr. Andrei Pleşu, este preşedintele Forumului Româno-German. Lansarea oficială a Forumului a avut loc la 4 februarie 2016 cu prilejul vizitei la Bucureşti a ministrului de stat din MAE al R. F. Germania, Michael Roth.  

Detalii despre piaţa muncii din Germania, liberalizată complet pentru cetăţenii români, pot fi accesate şi pe pagina Oficiului pentru Migraţia Forţei de Muncă http://muncainstrainatate.anofm.ro/ .

Detalii suplimentare se găsesc pe site-ul Ambasadei României la Berlin http://berlin.mae.ro .

octombrie 2016

 

[1] de exemplu: operator la mașini cu comandă numerică, sudor, sculer-matrițer, electrician exploatare joasă tensiune, bucătar, comerciant vânzător etc.;

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice