Relaţii bilaterale

Principatul LIECHTENSTEIN

Denumire oficială: Principatul Liechtenstein (Fürstentum Liechtenstein în germană)

Capitala şi principalele oraşe: Vaduz (5.537 locuitori), Schaan

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 160,5 km2. Principatul este împărţit în unsprezece comunităţi, majoritatea formate dintr-un singur oraş: Balzers, Eschen, Gamprin, Mauren, Planken, Ruggell, Schaan, Schellenberg, Triesen, Triesenberg, Vaduz.

Principatul este împărţit în două mari regiuni: Oberland (Sudul) şi Unterland (Nordul).

Populaţia: cca. 37.000 de locuitori, din care 34% străini

Limba oficială: germana

Ziua naţională: 15 august

Religie: Catolici (75,7%), protestanţi (7%), musulmani (10,9%)

Moneda naţională: francul elveţian (CHF)

Prefix telefonic internaţional: + 423

Scurt istoric: Ridicat în 1719 la rangul de principat al Sfântului Imperiu Roman al naţiunilor germanice, Liechtenstein îşi dobândeşte independenţa în 1806, odată cu destrămarea imperiului invadat de trupele franceze conduse de Napoleon. În 1921, Principatul adoptă o nouă constituţie iar în 1924 formează o Uniune vamală cu Elveţia şi adoptă francul elveţian ca monedă oficială.

Familia regală provine din zona Austriei Inferioare, unde a deţinut Castelul Liechtenstein din 1140 până în secolul al 13-lea. S-a înrudit de-a lungul timpului cu familia Habsburg, numeroşi prinţi de Liechtenstein fiind sfetnici apropiaţi ai acestei familii. 
Informaţii politice

Forma de guvernământ: monarhie ereditară constituţională

Şeful statului: Alteţa Sa Principele Hans-Adam II, care a succedat Principelui Franz Joseph II la 13 noiembrie 1989; la 15 august 2004, Principele Hans-Adam II a cedat fiului său, Prinţului moştenitor Alois, prerogativele executive ale drepturilor sale constituţionale. Şeful statului rămâne în continuare Alteţa Sa Principele Hans-Adam II.

Guvernul exercită puterea executivă. Se compune din 4 miniştri (doi numiţi de partidul care deţine majoritatea în Parlament şi doi numiţi de cel de-al doilea partid asociat la guvernare) şi Primul-ministru (numit de partidul majoritar). Mandatul său este de 4 ani. Este numit de Principe în baza recomandării Parlamentului. În cadrul său se respectă paritatea pe regiuni (doi miniştri pentru regiunea Oberland şi doi pentru regiunea Unterland).

La data de 27 martie 2013, cu ocazia deschiderii lucrărilor, noul Landtag (Parlamentul principatului) a votat, cu o largă majoritate, un guvern de coaliţie format din reprezentanţi ai celor două principale partide parlamentare: Partidul Popular Progresist (FBP) şi Uniunea Patriei (VU).

Primul ministru: Adrian Hasler. Este responsabil pentru toate dosarele pe care i le delegă Principele şi are în portofoliu şi finanţele. Contrasemnează toate decretele şi edictele Principelui. Acestea intră în vigoare numai după contrasemnarea lor de către Primul ministru.

Ministrul afacerilor externe: Aurelia Frick

Componenţa guvernului:

  • Adrian Hasler (FBP – Partidul Popular Progresist) – prim ministru, ministru al finanţelor şi chestiunilor prezidiale
  • Thomas Zwiefelhofer (VU - Uniunea Patriei) – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, economiei şi justiţiei
  • Aurelia Frick (FBP – Partidul Popular Progresist) – ministrul afacerilor externe, culturii şi educaţiei
  • Daniel Risch (VU - Uniunea Patriei) – ministrul Infrastructurii şi mediului (construcţii, transport, mediu, spaţiu, agricultură şi silvicultură, sport)
  • Mauro Pedrazzini (FBP – Partidul Popular Progresist) – ministrul afacerilor sociale (egalitate de şanse şi de familie, sănătate, societate).

În Principatul Liechtenstein funcţionează regula miniştrilor de rezervă. Aceştia sunt: Georg Wohlwend, Roland Moser, Isabel Donhauser-Frick, Andrea Klein şi Carmen Zanghellini-Pfeiffer

Parlamentul: Este format din 25 de membri. În urma alegerilor parlamentare din data de 3 februarie 2013, componenţa Parlamentului, pentru legislatura 2013-2017, este următoarea:

  • Partidul Popular Progresist (FBP – de orientare conservatoare) – 10 locuri (40% din voturile exprimate)
  • Uniunea Patriei (VU – de orientare liberal-conservatoare) – 8 locuri (33,5% din voturile exprimate)
  • Gruparea „Independenţii” (DU) – 4 locuri (15,3% din voturile exprimate)
  • Lista Liberă (FL – cu caracter social, democrat şi ecologic) – 3 locuri (11,1% din voturile exprimate)

Legături către principalele site-uri oficiale


Profil socio-economic

Situaţia economică şi socială: Liechtenstein are o structură economică foarte diversificată, în care producţia industrială, orientată spre export, joacă un rol important. Industria financiar-bancară este deosebit de dezvoltată şi generează aproximativ 30% din PIB.

Liechtenstein formează o Uniune Vamală cu Elveţia şi foloseşte francul elveţian ca şi monedă naţională. Importă peste 90% din necesarul de resurse energetice.

Principalele ramuri industriale: industria construcţiilor de maşini, utilaje, echipamente şi instalaţii de construcţii, industria alimentară şi cea dentară.

Principalii parteneri comerciali: Elveţia, Germania, SUA.

 

Relaţii internaţionale

Principatul are statut de neutralitate asemănător cu Elveţia. Liechtenstein se concentrează pe susţinerea activă a respectării drepturilor omului, dezvoltarea dreptului internaţional, creşterea cooperării internaţionale, acordarea de asistenţă umanitară.

Liechtenstein acordă un rol important cooperării în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliul Europei, AELS (EFTA). OSCE reprezintă pentru Liechtenstein un for internaţional de importanţă deosebită, fiind singura platformă în materie de securitate la care Principatul este afiliat. Liechtenstein nu este stat membru NATO şi nu aparţine vreunei alianţe de apărare. Este de asemenea membru al AIEA, şi al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

septembrie 2017

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice