Relaţii bilaterale

Republica POLONĂ


Denumirea oficială: Republica Polonă (Rzeczpospolita Polska, sau Polska – varianta scurtă)

Capitala şi principalele oraşe: Varşovia (Warszawa – capitală), Cracovia, Wroclaw, Poznan, Gdansk, Katowice.

Suprafaţa şi diviziuni teritoriale: 312.679 km(locul 69 în lume), împărţită în 16 provincii: Dolnoslaskie, Kujawsko-Pomorskie, Lodzkie, Lubelskie, Lubuskie, Malopolskie, Mazowieckie, Opolskie, Podkarpackie, Podlaskie, Pomorskie, Slaskie, Swietokrzyskie, Warminsko-Mazurskie, Wielkopolskie, Zachodniopomorskie.

Populaţia: 38.483.957 (estimare Central Statistical Office pentru iunie 2014), locul 34 în lume; polonezi – 93.52%, silezieni – 1.09%, germani – 0.13%, ucraineni - 0,09%, bieloruşi – 0,1%, alţii – 2,7%.

Ziua naţională: 11 noiembrie – Ziua Independenţei (1918); 3 mai – Ziua Constituţiei (adoptată în 1791).

Limba oficială: poloneză

Religie: majoritatea populaţiei este romano-catolică – 89.9%, dar există şi comunităţi ortodoxe –1,3%, protestante – 0,3%, altele – 8,6%.

Moneda naţională: zlotul (PLN)

Prefix telefonic internaţional + 48

Scurt istoric: Polonia s-a format în secolul al X-lea, iar Regatul Poloniei a fost fondat în 1025, cunoscând o dezvoltare deosebită în secolul al XVI-lea, în perioada Uniunii statale polono-lituaniene, numită "Republica celor două naţiuni”. La sfârşitul sec. XVIII teritoriul polon a fost împărţit între marile imperii vecine. Polonia a devenit Republică în 1918, după sfârşitul primului război mondial. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost dezmembrată, fiind ocupată de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. în 1947 a redevenit Republică, cu o guvernare comunistă. În 1989 au fost organizate alegeri libere şi s-a trecut la un regim democratic, cu economie de piaţă. A devenit membru al NATO în 1999 şi al UE în 2004, aderând în 2007 la Spaţiul Schengen.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: Andrzej Duda

Primul ministru: Beata Szydlo

Ministrul afacerilor externe: Witold Waszczykowski

Situaţia politică internă: Anul 2015 a fost unul electoral, fiind organizate atât alegeri prezidenţiale (10 mai), cât şi parlamentare (25 octombrie). Partidul Lege şi Justiţie PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, a obţinut majoritatea în Seim, devenind astfel prima formaţiune politică din istoria democratică a Poloniei în măsură să formeze singură guvernul, fără a fi nevoită să recurgă la constituirea unei alianţe.

Parlamentul: este bicameral, format din Seim (460 de locuri) şi Senat (100 de locuri).

Legături către principalele site-uri oficiale


Profil socio-economic

Situaţia economică şi socială: Economia Poloniei este într-o creştere stabilă începând cu anul 2000. Este singura  economie europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei (2008-2010). Ca ordine de mărime, Polonia este a 6-a ţară în UE, din punct de vedere economic, cu PIB/locuitor la nivelul a 67% din media europeană. Principalii piloni ai creşterii economice sunt investiţiile, exportul şi creşterea consumului intern.

Valoarea totală a exporturilor polone în 2014 a atins 165 mld. EUR, cu 7% mai mare decât în anul precedent. Primele trei pieţe de destinaţie a exporturilor polone în 2014 au fost Germania, Cehia şi Marea Britanie.

Principalele produse de export ale economiei polone sunt: componente pentru industria auto, produse ale industriei alimentare şi mobilă. Cele mai importante produse importate de Polonia sunt: maşini şi utilaje, combustibili, materii prime minerale şi produse ale industriei chimice.

Produsul Intern Brut: 548 mld USD (2014), + 3.3% față de anul precedent.

Creştere economică: 3,5% (prognoza pentru 2017), 3% (estimare pentru 2016), 3,5% (2015).

Inflaţie: -0,6% (2015).

Şomaj: 7,5% (2015), în scădere.

Principalele ramuri industriale: industria constructoare de maşini, industria de produse feroase şi din oţel, mineritul, industria chimică, industria constructoare de nave, textile.

Principalii parteneri comerciali: Germania, Cehia, Franţa, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Olanda.


Afaceri europene

Polonia a devenit membră a Uniunii Europene în mai 2004. A intrat în spaţiul Schengen în 2007. Este a şasea ţară a Uniunii Europene din perspectiva populaţiei, a suprafeţei, dar şi ca Produs Intern Brut.

În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2011, Polonia a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, având ca priorităţi principale relaţia cu Vecinătatea Estică, întărirea guvernanţei economice, piaţa internă a Uniunii Europene, asigurarea securităţii energetice etc.

Domenii de interes pentru PL în cadrul UE: piaţa internă, asigurarea securităţii energetice, Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună, Politica de Vecinătate (cu accent pe promovarea Parteneriatului Estic şi a relaţiei cu Estul Europei), Politica de Securitate şi Apărare Comună.


Reprezentarea în instituţii europene

Comisia Europeană: Elżbieta Bieńkowska – portofoliul Piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri

Parlamentul European: 51 europarlamentari

Comitetul regiunilor: 21 reprezentanţi

Comitetul Economic şi Social European: 21 reprezentanţi


Relaţii internaţionale

Obiectivul general al politicii externe de a face din Polonia un actor important în Europa, de a avea un rol constructiv în UE şi de a deveni un lider regional.

Priorităţile de politică externă ale Poloniei sunt:

  • consolidarea solidarităţii în cadrul Uniunii Europene, cu promovarea intereselor naţionale în cadrul diferitelor dosare europene;
  • menţinerea deschiderii către statele partenere – cu accent pe Parteneriatul Estic, întărirea Politicii Comune de Apărare şi Securitate;
  • crearea Uniunii Energetice, cu diversificarea surselor de aprovizionare şi proiecte energetice alternative;
  • consolidarea flancului estic al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO);
  • parteneriatul cu Statele Unite şi legătura transatlantică;
  • cooperarea în Triunghiul de la Weimar, Grupul de la Vişegrad.

Polonia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, Consiliul Statelor de la Marea Baltică, Grupul Vişegrad (Polonia deține președinția Grupului pentru perioada 1 iulie 2016 – 30 iunie 2017), Triunghiul de la Weimar.

Octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice