Relaţii bilaterale

Republica TURCIA

Denumire oficială: Republica Turcia (Türkiye Cumhuriyeti)

Capitala: Ankara; Principalele oraşe: Istanbul, Izmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Mersin

Suprafaţa: 783.562 mp; Diviziunile teritoriale: Turcia este împărţită în 81 de judeţe, conduse de câte un prefect

Populaţia: 76.667.864 locuitori (31 decembrie 2013)

Limba oficială: limba turcă

Ziua naţională: 29 octombrie, Ziua proclamării Republicii (în 1923)

Religie: musulmană, stat laic

Moneda naţională: lira turcească (TL)

Prefix telefonic internaţional: +90

Scurt istoric: În urma destrămării Imperiului Otoman, Republica Turcia a fost fondată la 29 octombrie 1923, de către Mustafa Kemal Atatürk, care a devenit primul Preşedinte al Turciei moderne.


Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: preşedintele Recep Tayyip Erdoğan. Alegerile prezidenţiale au avut loc la 10 august 2014. În urma votului direct, Recep Tayyip Erdoğan, candidatul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a fost ales Preşedinte.

Prim-ministru: Binali Yildirim, preşedintele AKP

Parlamentul: unicameral (Marea Adunare Naţională), preşedinte İsmail Kahraman

Ministrul afacerilor externe: Mevlüt Çavuşoğlu  

Ministrul pentru afaceri europene: Omer Celik

Partidele politice parlamentare (conform alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie 2015):

  • Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) – fondat în 2001
  • Partidul Republican al Poporului (CHP) – înfiinţat la 9 septembrie 1923 de Mustafa Kemal Atatürk
  • Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) – înfiinţat în 1969.
  • Partidul Democrat al Poporului (HDP) – înfiinţat la 12 august 2012.

 

Afaceri europene

Turcia este ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE), procesul de negociere, demarat în octombrie 2005, fiind în curs. Până în prezent au fost deschise 16 din 33 de capitole, fiind închis provizoriu un singur capitol (cap. 25 - Ştiinţă şi cercetare). Criza refugiaţilor din Siria, acutizată în vara anului 2015 şi deciziile la cel mai înalt nivel ale liderilor politici din ţările UE şi Turcia (în summit-urile succesive din 25 noiembrie 2015, 7 şi 18 martie 2016) au dus la deschiderea provizorie a două capitole de negocieri (cap. 17 - Politica economică şi monetară şi cap. 33 - Prevederi bugetare şi financiare).

La 17 mai 2012 a fost lansată, la Ankara, „Agenda pozitivă”, o iniţiativă a Comisiei Europene în cadrul căreia au fost constituite grupuri de lucru UE-Turcia pentru obţinerea de progrese în domenii de interes comun, precum aliniere legislativă, energie, mobilitate şi migraţie, uniune vamală, politică externă, antiterorism, participarea la programe UE.

Momente semnificative în evoluţia relaţiilor UE-Turcia s-au înregistrat în a doua parte a anului 2013 - semnarea Acordului de Readmisie UE-Turcia şi lansarea, în paralel, a dialogului pentru liberalizarea regimului de vize al UE (16 decembrie 2013).

În septembrie 2014 a fost lansată „Noua Strategie privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană”, prin intermediul căreia s-au stabilit noi canale de comunicare între Turcia şi UE, cu scopul de a accelera procesul de reforme. Strategia vizează trei arii de acţiune: Procesul de reforme politice, Transformarea socio-economică a Turciei în cadrul procesului de aderare şi Strategia de comunicare a Uniunii Europene. Strategia de comunicare a UE a fost lansată în octombrie 2014, având drept obiectiv creşterea sprijinului publicului turc şi a celui aparţinând statelor membre UE, cu privire la aderarea acestui stat la Uniune. Până în prezent au fost elaborate două Planuri de Acţiune Naţionale, acoperind două dintre cele trei arii de acţiune ale Strategiei Turciei pentru Aderarea la UE – primul plan naţional de acţiune a vizat perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, în timp ce cel de-al doilea plan naţional de acţiune trebuie implementat în intervalul iunie 2015-iunie 2019. Planurile Naţionale de Acţiune pentru Aderarea la UE cuprind atât priorităţile şi responsabilităţile acestui stat, cât şi paşii de urmat în vederea aderării.

Comisia Europeană a analizat progresul înregistrat de Turcia privind aderarea la UE şi a prezentat rezultatele acestor analize prin intermediul rapoartelor anuale de progres, primul datând încă dinaintea demarării procesului de negociere, din 1998. Ultimul raport de progres a fost publicat de Comisia Europeană la 10 noiembrie 2015. La rândul său, Turcia a elaborat 2 rapoarte de progres (în 2012 şi 2013), a elaborat 3 programe naţionale de adoptare a acquisului UE (în 2001, 2003 şi 2008) şi a adoptat 4 documente de parteneriat în vederea aderării (în 2001, 2003, 2006 şi 2008).

La summit-ul Turcia – UE din 29 noiembrie 2015 (Bruxelles), Turcia a primit sprijinul statelor membre UE privind cele 4 solicitări majore pentru accelerarea pregătirilor de aderare la Uniune: deschiderea de noi capitole de negocieri în perioada imediat următoare; alocarea a 3 miliarde EUR în sprijinul Turciei pentru adoptarea măsurilor necesare acomodării numărului masiv de refugiaţi pe care acest stat îi găzduieşte; urgentarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci; continuarea realizării de întâlniri UE-Turcia la nivel înalt, pentru discutarea şi soluţionarea problemelor majore de interes comun. În cadrul acestei reuniuni, cu privire la problematica migraţiei, Turcia s-a angajat să devanseze termenul de aplicare a clauzei de readmisie a cetăţenilor terţelor state şi apatrizilor, cuprinsă în Acordul de readmisie UE - Turcia. Astfel, Acordul a început să fie aplicat integral de la data de 01.06.2016. 

Aplicarea Acordului UE-Turcia în domeniul migrației a avut rezultate pozitive în diminuarea presiunii migratorii pe ruta est-mediteraneană, ceea ce a permis închiderea rutei balcanice.

Cu privire la cooperarea cu UE în domeniul migrației, Turcia are o abordare integrată a celor trei elemente relevante în cadrul acestei cooperări: Acordul UE-Turcia privind readmisia (semnat în 2013), Declarația UE-Turcia din martie 2016 și liberalizarea vizelor.

 

Relaţii Internaţionale

Turcia are o implicare activă în politica regională şi globală, precum şi în cadrul organizaţiilor internaţionale. Este un actor dinamic în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, în regiunea Caucazului, în zona Mării Negre, în Balcanii de Vest şi în relaţia cu UE, în vederea aderării depline. Turcia este membru al OCDE şi G20.

 

Direcţia Europa Occidentală Europa Centrală – octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice