Relaţii bilaterale

Republica TURCIA


Prezentare generală

Relaţiile României cu Turcia sunt foarte bune şi cunosc un dinamism crescut, pe fondul dialogului politic intens. La 12 decembrie 2011, a fost semnat, la Ankara, cu prilejul vizitei de stat a Preşedintelui României, Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic cu Turcia. La 14 martie 2013, a fost semnat Planul de Acţiuni al Parteneriatului Strategic.

 

Reprezentare diplomatică

Primele contacte româno-turce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă. Ulterior, începând din secolul al XVI-lea, a fost instituită tradiţia reprezentării domnitorilor români prin agenţi diplomatici, denumiţi "capuchehaia", rezidenţi în capitala otomană.

Întrerupte în anul 1877, relaţiile diplomatice au fost reluate, la nivel de legaţie, în luna noiembrie 1878.

În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.

În 2013 s-au împlinit 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-turce, aniversare marcată, prin organizarea de către Ambasada României la Ankara a unei multitudini de evenimente în cooperare cu partenerii turci.

Misiuni ale României

  • Ambasada României la Ankara: Ambasadorul agreat al României în Republica Turcia, domnul Gabriel Șopandă (prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare la data de 9 septembrie 2016).
  • Consulatul General de la Istanbul: consul general doamna Adriana Ciamba
  • Consulatul General de la Izmir: consul general doamna Mioara Ştefan
  • Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” la Istanbul
  • Consulate onorifice: Edirne, Antalya, Trabzon, Iskenderun, Eskişehir

Misiuni ale Turciei

  • Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa domnul Koray Ertaş (prezentarea scrisorilor de acreditare la 21 octombrie 2014).
  • Consulate generale: Constanţa
  • Centrul Cultural Yunus Emre la Bucureşti
  • Centrul Cultural Yunus Emre la Constanţa
  • Consulate onorifice: Cluj-Napoca, Iaşi

 

Cooperare economică

Relaţiile economice dintre cele două state sunt la un nivel foarte bun, ţinta schimburilor comerciale fiind de 8 miliarde de euro în următorii ani. În anul 2015, Turcia a continuat sa fie primul partener comercial al României din afara UE şi al 5-lea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României, respectiv al 6-lea partener la export şi al 9-lea la import. România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import.

La data de 31 decembrie 2015, valoarea schimburilor comerciale a însumat 4,43 miliarde Euro, în creştere cu 3% faţă de situaţia anului 2014. Pentru prima dată din 2010, soldul balanţei comerciale a fost în defavoarea României, cu 132,8 milioane Euro. Exportul a însumat 2,150 miliarde Euro, în scădere cu 9% , iar importul a fost 2,283 miliarde Euro, cu 17% mai mare decât în anul 2014.

La 30 iunie 2016, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 2,157 miliarde Euro, din care exportul românesc de 901,75 milioane Euro și importul din Turcia în valoare de 1,255 miliarde Euro, cu o balanță comercială deficitară, defavorabilă României de 353,78 milioane Euro.

La 31 august 2016, erau înregistrate în România 14.593 societăţi comerciale cu capital turcesc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 518,077 milioane Euro, reprezentând 1,28% din totalul capitalului subscris de investitorii străini (în dolari SUA). După valoarea capitalului social, Turcia ocupă, în prezent, locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

Potrivit estimărilor, investițiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte (realizate prin societățile înregistrate în alte state), depășesc suma de 4 miliarde Euro (respectiv 5,5 miliarde dolari SUA).

Cooperarea economică bilaterală a avut tradiţie îndelungată, cu precădere in domeniul energiei, industriei, bancar, construcţii, turism, agricultura, etc. În prezent este mai limitată.

 

Comunitatea românească din Turcia

O comunitate română relativ importantă este concentrată la Istanbul, o pondere relevantă având-o românii de origine turco-tătară. O categorie reprezentativă este cea a studenţilor aflaţi la studii în Turcia. Comunitatea română se bucură de prezenţa activă a unor personalităţi apreciate în domeniile în care activează: cadre universitare, muzicieni, artişti.  

Unul dintre locurile în care se reuneşte comunitatea românească ortodoxă este Biserica „Sfânta Muceniţă Parascheva”, unde slujbele sunt oficiate de un preot român. Biserica, situată în cartierul Hasköy, în apropierea Golfului „Cornul de Aur”, este ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. 

Asociaţia de prietenie româno-turcă din Ankara sprijină studenţii şi dezvoltă un registru important de activităţi socio-culturale, iar la Istanbul funcţionează Asociaţia română pentru Solidaritate Socială.

 

Comunitatea turcă în România

Este concentrată în localităţi precum Constanța, Medgidia, Cobadin, Mangalia, Valu lui Traian, Fântâna-Mare, Tuzla, Castelu, Basarabi, Tulcea, Eforie Sud, București.

Liceul Teologic Musulman şi Pedagogic “Kemal Atatürk” a fost înființat în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale din Turcia, în 1995.

 

Accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă

Persoanele juridice care intenţionează să angajeze personal român trebuie să obţină aprobare de la Ministerul turc al Muncii şi Securităţii Sociale. Informaţii suplimentare privind documentele necesare şi procedura de obţinere a aprobării sunt disponibile pe site-ul: http://www.invest.gov.tr/en-US/investmentguide/investorsguide/comingtoturkey/Pages/HowToGetAWorkPermit.aspx

 

Direcţia Europa Occidentală Europa Centrală – octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice