Relaţii bilaterale

Republica ZAMBIA


Denumirea oficială: Republica Zambia

Localizare: Zambia este situată în Africa Australă, având vecini în nord D.R Congo, la nord-est Tanzania, la sud-est Zimbabwe şi Mozambic, în sud Botswana, la vest Angola şi Namibia.

Suprafaţa: 752.618 km2

Populaţia: 15.510.000 (2016) – Există 72 grupuri etnice, însă cinci sunt mai numeroase: bemba, nyanja, tonga, lozi şi lunda.

Culte: Creştini 95%, musulmani şi hinduşi (2,7%)

Capitala: Lusaka

Împărţire administrativă: capitala Lusaka și 9 provincii: Centrală, Copperbelt, Estică, Luapula, Muchinga, Nordică, Nord-vestică, Sudică și Vestică.

Moneda: Kwacha (ZMW)

Limba oficială: engleza. Sunt recunoscute şi limbile regionale: Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Lunda

Scurt istoric: Prezenţa populaţiei bantu pe actualul teritoriu al Zambiei este atestată din secolul XIII. Pânã la venirea colonialiştilor englezi – în secolul XIX – pe teritoriul Zambiei au existat formaţiuni statale alcătuite din triburile locale. Teritoriul este transformat în 1891 de Cecil Rhodes în posesiune a Companiei Britanice a Africii de Sud, iar în 1924 devine colonie a Marii Britanii, sub numele de Rhodesia de Nord.

La 24 octombrie 1964, Rhodesia de Nord îsi proclamă independenţa de stat, luând denumirea oficialã de Republica Zambia. Dr. Keneth KAUNDA, lider al luptei pentru eliberare, primul preşedinte al ţãrii, a asigurat o îndelungatã stabilitate politică internã.

În decembrie 1990 s-a introdus sistemul pluri-partid, iar alegerile libere din octombrie 1991 au adus prima schimbare democratică a puterii din Africa neagrã prin alegerea lui Frederik Chiluba, fondator al Mişcării pentru Democraţie Pluralistă (MMD), ca preşedinte al Zambiei. În noiembrie 1996 Chiluba a fost reales. În octombrie 1997 a avut loc o tentativă de lovitură de stat eşuată, iar fostul preşedinte Kaunda a fost arestat. În decembrie 2001, Levy Mwanawasa a fost ales noul preşedinte al Zambiei, iar în februarie 2003 Frederik Chiluba este arestat pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri. După decesul preşedintelui Levy Mwanawasa, acesta este înlocuit de către Rupiah Banda. În urma alegerilor din 2011, Michael Chilufya Sata a devenit noul preşedinte al Zambiei. Michael Sata moare la 28 octombrie 2014, fiind al doilea președinte în funcție al Zambiei care moare în timpul mandatului. După decesul său, interimatul este asigurat de Guy Scott, până în ianuarie 2015, când a fost ales să ducă la sfârșit mandatul prezidențial de cinci ani Edgar Lungu.

Formă de guvernământ: republică prezidenţială, potrivit Constituţiei din 1991

Şeful statului: Edgar Lungu, ales în urma alegerilor anticipate din ianuarie 2015

Parlamentul: de tip unicameral, Adunarea Naţională fiind compusă din 158 deputaţi, din care 150 aleşi prin vot direct pe 5 ani, iar  restul fiind numiți de președinte. Următoarele alegeri generale, atât pentru alegerea președintelui cât și a membrilor parlamentului, vor avea loc în septembrie 2016.

Vice-preşedinte: dna. Inonge Mutukwa Wina

Ministru de externe: Harry Kalaba

Politica externă: Republica Zambia este membră a 44 de organizaţii internaţionale printre care ONU, OUA, Commonwealth-ul, Comunitatea de Dezvoltare a Africii Australe (SADC), Organizaţia Mondială a Comerţului, Uniunea Africană. Face parte din Mişcarea de Nealiniere şi din "Grupul 77". SADC a fost fondată la 1 aprilie 1980 la Lusaka, iar Zambia găzduieşte sediul COMESA (Piaţa Comună pentru Africa de Est şi de Sud). În plan regional, acordă o atenţie prioritarã agendei africane.

Zambia se află într-un litigiu frontalier în ceea ce privește convergeța graniței cu Botswana, Namibia și Zimbabwe. În anul 2004, Zimbabwe a renunțat la orice opoziție şi s-a alăturat Zambiei în construcţia unui pod peste râul Zambezi, prin aceasta recunoscând – de facto – delimitarea frontierei Botswana-Zambia pe acest râu.

O dispută suplimentară o are cu Republica Democrată Congo referitoare la enclava Lunchinda-Pweto, în nordul Chienge. Lipsa balizelor de demarcare, precum și încălcarea drepturilor cetățenești ale populației din enclavă ridică probleme spinoase, în special în provincia Luapula.

Cu toate astea, după apariţia conflictului intern din R. D. Congo (a doua parte a anului 1998), Zambia s-a implicat activ în procesul de mediere şi conciliere între guvernul de la Kinshasa şi rebeli, găzduind o serie de reuniuni ale ţărilor africane membre ale SADC, consacrate soluţionării pe cale paşnicã a crizei congoleze.

Principale partide şi grupări politice: Zambia are un sistem pluri-partid, însă Adunarea Națională este dominată de Frontul Patriotic (PF), partidul de guvernământ, urmat de Mișcarea pentru Democrație Pluralistă (MMD) și De Partidul Unit pentru Dezvoltare Națională (UPND). La ulimele alegeri, care au avut loc în 2011, PF a obținut 41,98 %, urmat de MMD cu 35,42% și UPND cu 18,17%.


Economia

Zambia este una dintre cele mai urbanizate state din Africa sub-sahariană. Din 1999 Zambia, a cunoscut o creştere economică susţinută datorită politicii de diversificare economică.

Economia zambiană bazată, multă vreme, pe exploatarea cuprului (65% din exporturi – al doilea exportator mondial) şi a cobaltului (al treilea exportator mondial), care reprezenta împreună 7% din PIB, se bazează acum şi pe agricultură (porumb, bumbac, cafea, zahăr şi tutun) care contribuie cu peste 15% din PIB, în special datorită fermierilor veniţi din Zimbabwe. Din 2007, s-a creat un Parteneriat economic cu China în vedere exploatării cuprului în zona minei Chambishi.

Potenţialul agricol al Zambiei, din care numai 20% dintre terenurile arabile sunt cultivate, rămâne foarte important.

Turismul (23% din PIB) reprezintă un sector de viitor de care, în prezent, profită investitorii sud-africani. PIB-ul zambian s-a ridicat în 2014 la 26,61 miliarde USD (4100 USD per capita) cu o creştere de 5.,6 % faţă de anul 2013. Zambia a avut în ultimii 10 ani unul dintre dcele ami ridicate ritmuri de creştere economică (în medie 6,7% pe an).

Zambia are 295.000 km2 de păduri, din care 265.000 km2 deschişi exploatării. Potenţialul hidroenergetic este bine valorificat.

Ziua naţională: 24 octombrie (în 1964 și-a declarat independența față de Marea Britanie)

august 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice