Relaţii bilaterale

Republica SOMALIA

Profil de ţară

Denumirea oficială: Republica Federală Somalia (Federal Republic of Somalia/ Jamhuuriyadda Federaalka Soomaaliya).

 

Scurt istoric:

Ocupat de arabi în secolul VII, teritoriul actual al Somaliei a fost ulterior obiectul disputei dintre Portugalia, Anglia, Franţa şi Italia. În 1886, Anglia a instituit protectoratul asupra părţii de nord, iar în 1899 Italia a obţinut protectoratul asupra părţii de sud. La 1 iulie 1960, s-a creat Republica Somalia, prin unificarea teritoriilor somaleze aflate sub administraţie italiană şi britanică.

La 21 octombrie 1969, în urma unei lovituri de stat, puterea a fost preluată de generalul Mohamed Siad Barre, care a proclamat Republica Democratică Somalia. În 1977 a început un război civil, iniţiat de mişcările de opoziţie, formate din clanuri rivale.

Confruntările armate şi escaladarea violenţelor a determinat prăbuşirea regimului Barre, în  ianuarie 1991. ONU a trimis forţe de menţinere a păcii, care au activat între 1993 şi 1995, fără a se fi ajuns la soluţionarea conflictului.

În 2004 au fost create Instituţiile Federale de Tranziţie, cu un mandat de cinci ani, prelungit până în 2011 când au fost organizate alegeri parlamentare. Guvernul somalez s-a angajat să finalizeze procesul de tranziţie până la sfârşitul lunii august 2012 în baza programului/foaie de parcurs. Documentul prevedea reconcilierea internă, finalizarea textului Constituţiei, buna guvernare şi securitatea).

Capitala şi principalele oraşe: Mogadiscio, Beledweyne, Kismaayo, Baidoa, Merca, Hargeisa, Berbera.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 637.657 kmp, împărţită în 18 regiuni.

Populaţia: 10,4 mil. locuitori (estimări 2014), locul 86 în lume. Etnii: somali – 85%, bantu, arabi şi alte etnii – 15%. Comunitatea confesională majoritară: musulmani sunniţi.

Limba oficială: Somali. De asemenea, sunt folosite: arabă, italiană şi engleză.

Ziua naţională: 1 iulie, crearea Republicii Somalia

Forma de guvernământ: republică

 

Situaţia politică internă:

Somalia se confruntă, din 1991, cu instabilitate politică şi criză de securitate cronică, cauzată de ofensiva grupării islamice Al-Shabaab. Insurgenţa controlează majoritatea sud-estului Somaliei de unde organizează atacuri teroriste.

Tendinţele separatiste din regiunea Somaliland, fenomenul pirateriei (regiunea Puntland), precum şi criza alimentară de proporţii afectează segmente importante ale populaţie.

Guvernul de tranziţie, cu sprijinul AMISOM, a recâştigat controlul asupra capitalei Mogadishu, în 2011.

Din 2012 Somalia este condusă de preşedintele Hassan Sheikh Mohamud şi un guvern recunoscut şi sprijinit de comunitatea internaţională în combaterea rebelilor Al-Shabaab şi a crizei umanitare şi de securitate.

 

Martie 2015

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice