Relaţii bilaterale

Republica SEYCHELLES


Denumirea oficială: Republica Seychelles

Denumirea scurtă Seychelles

Denumirea locală République des Seychelles (French), Repiblik Sesel (Seychelles Creole)

 

Scurt istoric

Primii locuitori au fost negustori din Maldive şi arabi. Prima prezenţă europeană atestată a fost în 1502, când Vasco da Gama a descoperit Seychelles. Franţa a preluat controlul acestui teritoriu în 1756 și l-a numit după Jean Moreau de Séchelles, ministrul de finanțe din timpul lui Luis al XV-lea. Imperiul Britanic a preluat controlul asupra insulelor încă din 1794, iar în 1903 Seychelles a fost declarată colonie britanică. În 1976 i s-a acordat independenţa ca republică în cadrul Commonwealth-ului. Ultima constituţie a intrat în vigoare în 1993.

Localizare: Republica Seychelles este o ţară insulară formată din 158 de insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar. Alte regiuni şi ţări vecine sunt: Zanzibar la vest, Mauritius şi Réunion la sud, Comore şi Mayotte în sud-vest, iar Maldive la nord-est. Seychelles are cea mai mică populaţie dintre toate statele Africii.

Suprafaţa: 459 km2

Populaţia: estimată la 96.000

Grupuri etnice: seychelezi în proporţie de 94%, britanici, francezi, indieni, chinezi

Culte: 82% sunt catolici, 6% anglicani

Capitala: Victoria

Principalele oraşe: Victoria, Beau Vallon, Anse Boileau

Împărţire administrativă: 25 regiuni

Moneda: rupie seychelles

Limba oficială: franceză, engleză, creolă

Formă de guvernământ: Republică Prezidenţială

 

Economia

Principalele ramuri producătoare de venit sunt agricultura şi turismul. Seychelles este renumită pentru exportul de scorţişoară, vanilie, nucă de cocos. Recent, datorită politicilor stimulative în domeniul turismului, ţara a primit un influx masiv de investiţii străine mai ales în domeniul imobiliar. PIB-ul a fost în 2011 de 2,245 miliarde USD, 11,700 USD per capita. În 2016 PIB-ul Republicii Seychelles s-a ridicat la 2,608 miliarde USD.

 

Relaţii internaţionale

Republica Seychelles face parte din Comisia Oceanului Indian, Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi Commonwealth., fiind membru ONU și a UA.

Ziua naţională: 29 iunie (în 1976 și-au declarat independența față de Marea Britanie).

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice