Relaţii bilaterale

Statul QATAR


Denumirea oficială: Statul Qatar

Denumire scurtă: Qatar

Denumirea locală: Dawlat Qatar


Scurt istoric

În secolul VII e.n., triburi nomade din centrul Peninsulei Arabe se stabilesc în Qatar, ocupându-se de pescuitul de peşte şi perle. În secolul al XVIII-lea migrează din Najd (partea central-estică a actualei Arabii Saudite) în Qatar o ramură a tribului Banu Tamim, condusă de clanul Al Thani (care conduce Qatarul şi în prezent). La 16 decembrie 1878, şeicul Jasem Al Thani preia conducerea Qatarului, dată considerată a reprezenta întemeierea ca entitate statală a Qatarului. În anul 1916, Qatarul a devenit protectorat britanic. La 3 septembrie 1971, Qatarul s-a declarat independent şi a fost admis în Liga Statelor Arabe şi în ONU. La 27 iunie 1995, şeicul Hamad bin Khalifa Al Thani şi-a detronat tatăl, şeicul Khalifa bin Hamad Al Thani, care se afla în străinătate, devenind astfel emir al Statului Qatar. Fostul emir a încercat, ajutat de un grup de susţinători interni şi externi, să revină prin forţă la putere în februarie 1996, însă tentativa a eşuat. Ulterior, fostul emir a revenit în ţară, reconciliindu-se cu fiul său.

Localizare: malul vestic al Golfului Arab. Se învecinează cu Arabia Saudită, la vest, Emiratele Arabe Unite, la sud, şi Bahrein, la nord-est, fiind despărţit de acesta din urmă prin câteva insuliţe

Suprafaţa: 11.586 km²; include şi câteva insule, cea mai importantă fiind Halul, centru de depozitare şi încărcare a petrolului.

Populaţia: cca. 2,3 milioane locuitori (est. 2015), din care autohtonii reprezintă 40 %, restul fiind mână de lucru provenită, în principal, din ţări arabe şi din Asia de sud şi sud-est (indieni - 18%, pakistanezi – 18%, iranieni – 10 % etc.).

Capitala: Doha

Limba oficială: araba

Religia: Musulmani (în majoritate sunniţi) 77,5%, creştini 8,5%, alte religii (14%)

Forma de guvernământ: monarhie constituţională. Emirul deţine în stat puterile legislativă şi executivă, pe care le exercită ajutat de guvern şi de un Consiliu Consultativ, format din 45 de membri, din care 30 aleşi şi 15 numiţi de emir.

Şeful statului: A.S. Tamim bin Hamad Al Thani (din 25 iunie 2013). Exercită şi prerogativele ministru al apărării şi comandant suprem al Forţelor Armate).

Prim-ministru şi ministrul afacerilor interne: E.S. Şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani (din 25 iunie 2013)

Prinţul moştenitor: E.S. Şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani (numit prinţ moştenitor în noiembrie 2014)

Partide politice: nu există

Simboluri naţionale

Drapel: două benzi, maro şi alb, intercalate în nouă puncte

Ziua naţională: 18 decembrie (întemeierea Qatarului ca entitate statală, în 1878)

Link-uri utile:

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa – februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice