Relaţii bilaterale

Republica MOZAMBIC


Denumirea oficială: Republica Mozambic

Localizare: Situată în sud-estul Africii, având Oceanul indian la est, Zambia, Zimbabwe şi Malawi la vest, Africa de Sud şi Swaziland la sud-vest.

Suprafaţa: 801,590 km2

Populaţia: 27,978.000 (I2015)

Culte: Creştini 23,8 %, musulmani 17,8%, creştin sionist 17,5 %, restul alte religii

Capitala: Maputo

Împărţire administrativă: capitala Maputo și 10 provincii administrative: Cabo Delgadu; Gaza; Inhambane; Mauica, Cidade de Maputo, Nampula, Niassa, Sofala, Tete si Zambezia.

Moneda: Metical

Limba oficială: Portugheză 8.8% (oficial; vorbită de 27% din populaţie ca limbă secundară).

Scurt istoric: Colonie portugheză pentru mai mult de 5 secole, Mozambicul şi-a câştigat independenţa în anul 1975. Emigrarea populaţiei albe, lunga dependenţă de economia Africii de Sud, seceta severă cu care se confruntă ţara şi un război civil de lungă durată au intârziat dezvoltarea Mozambicului.

Formă de guvernământ: Republică Parlamentară

Şeful statului: Filipe Jacinto Nyusi, din 15.01.2015

Parlamentul Mozambic: unicameral – Adunarea Republicană (250 locuri, deputaţi aleşi prin vot popular direct).

Prim-ministru: Carlos Agostinhodo Rosário, din 17.01.2015

Ministru de externe: Oldemiro Júlio Marques Baloi

Partide şi grupări politice: Mozambicul are un sistem cu două partide politice dominante: Frontul pentru Eliberarea Mozambicului (FRELIMO), și Rezistența Națională Mozambicană (RENAMO). La alegerile generale din octombrie 2014, FRELIMO a obţinut 57,03 % din voturi, urmat de RENAMO cu 36.61%, iar la distanță mare cu 6,36% partidul ”Miscarea Democratică din mozambic (MDM). Liderul RENAMO, Afonso Dhlakama a susținut că rezultatele alegerilor au fost frauduloase și a cerut un guvern de uniune națională, amenințând că va înființa un guvern paralel dacă FRELIMO nu va fi de acord.


Economia

Războiul civil (1977-1992) a afectat profund economia Mozambicului, una dintre cele mai sărace țări din lume (PIB pe cap de locuitor de 1200 USD în 2012) dar o serie de reforme macroeconomice, sprijinul donatorilor internaționali și descoperirea unor resurse importante de cărbune și gaze au condus în ultimii ani la creșterea ritmului de dezvoltare economică a țării. Principala activitate economică este agricultura (aproximativ 30% din PIB, care ocupă 77% din forța de muncă). Industria se axează pe producția de aluminiu, cărbune, produse petroliere. Principalul partener comercial este Africa de Sud ( 30% din totalul comerțului).


Relații internaționale

În planul cooperării regionale, Mozambicul este membru al South African Development Community (SADC). Este, de asemenea, membru al ONU și Uniunii Africane (UA), OMC, FMI, etc.

Ziua naţională: 25 iunie ( în anul 1975 și-au declarat independența față de Portugalia)

ianuarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice