Relaţii bilaterale

Republica IRAK


Prezentare generală

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite la 14 august 1958. Ambasada României la Bagdad a fost deschisă în anul 1959, iar cea irakiană la Bucureşti, în 1968. Din luna noiembrie 2012 la Erbil, în nordul Irakului, funcţionează un Birou Consular al Ambasadei României.

La 10 septembrie 2010 a fost publicat Decretul privind acreditarea domnului Iacob Prada în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Irak. Şi-a prezentat scrisorile de acreditare la data de 24 noiembrie 2010. Ambasadorul Republicii Irak în România, domnul Hussain Taha Hassan Sinjari și-a prezentat scrisorile de acreditare la 8 iulie 2015.

Pe linie prezidenţială au fost efectuate vizite la trupele române din Irak în martie 2005, decembrie 2005, august 2006 şi la 4 iunie 2009, cu prilejul ceremoniei de încheiere a misiunii în Irak. Cu aceeaşi ocazie, a avut loc şi o întrevedere cu preşedintele irakian, Jalal Talabani.

Pe linie guvernamentală au avut loc vizite în Irak ale premierului României (februarie 2004) şi ministrului român al afacerilor externe (iulie 2004 şi noiembrie 2012). Vizite în România ale oficialilor irakieni au fost: vicepremier (noiembrie 2013) şi ministru al afacerilor externe (decembrie 2006, aprilie 2011, octombrie 2013).

Consultări bilaterale poltico-diplomatice româno-irakiene pe linia MAE s-a desfăşurat la Bucureşti în noiembrie 2009 şi decembrie 2014.

Pe lina MApN au avut loc vizite în Irak ale ministrului apărării naţionale (septembrie 2003, februarie 2004, septembrie 2005, decembrie 2006), iar ministrul irakian al apărării, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti în decembrie 2007.

Pe linie parlamentară, s-au desfăşurat vizite în România: preşedintele Adunării Naţionale la invitaţia părţii române (februarie 2008), delegaţia Comitetului pentru Securitate şi Apărare din Parlamentul irakian (februarie 2012) şi delegaţia Comitetului pentru Politică Externă (aprilie 2012).


Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Nu există Consulate onorifice, Misiuni permanente sau Institute culturale.


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

Comisia Mixtă guvernamentală româno-irakiană de Comerţ şi Cooperare Economică şi Tehnică şi-a desfăşurat lucrările începând cu anul 1975. Cea de a XII–a sesiune a Comisiei mixte a avut loc la Bagdad (decembrie 1999), co-preşedinţia fiind asigurată de prim-adjunctul ministrului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, pentru partea irakiană şi la nivel de Secretar de Stat la Ministerul Industriei şi Comerţului, pentru partea română.

In contextul aniversării, în 2013, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Irak, s-au demarat procedurile pentru reluarea lucrărilor Comisiei Mixte la Bucureşti. În perioada 24-25 martie 2014, la Bucureşti, s-au desfăşurat lucrările celei de-a XIII sesiuni a Comisiei Mixte, co-preşedinţi fiind ministrul Economiei din partea României şi ministrul Industriei şi Mineralelor din partea Irakului.


Structura schimburilor comerciale

În perioada 1980-1990, Irakul a deţinut primul loc la exportul românesc de produse speciale, autovehicule, confecţii şi furnituri militare, ţesături, tricotaje şi încălţăminte, echipamente industriale şi aparatură electronică, produse sodice, obiecte sanitare şi articole de uz casnic. Principalele mărfuri importate din Irak au fost: ţiţei, sulf, fluorură de aluminiu, acumulatori auto, medicamente, curmale.

Ca urmare a Crizei din Golf şi a embargoului instituit (începând din anul 1990) în baza Rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, au fost sistate atât livrările reciproce de mărfuri, cât şi lucrările în curs de executare la obiectivele din Irak de către operatori economici români. Astfel, în perioada 1991-1995, nivelul schimburilor economice bilaterale a fost practic nul.

Începând cu anul 1997, societăţile comerciale din ţara noastră au reluat relaţiile cu parteneri din Republica Irak, fiind realizate operaţiuni comerciale în conformitate cu prevederile programului ONU “Petrol pentru hrană”.

In anul 2014, structura exportului românesc în Irak a fost următoarea: maşini, aparate, echipamente electrice – 40,6%; produse ale regnului vegetal – 20%; lemn, cărbune din lemn, articole din lemn – 17,3%; animale vii şi produse ale regnului animal – 10,2%; metale comune şi produse din metale comune – 4,6% iar in anul 2013 a fost astfel: boilere, mașini și dispozitive mecanice – 27%, produse ale regnului vegetal – 24%, lemn, cărbune și articole din lemn – 18%, animale vii și produse ale regnului animal (produse comestibile de origine animală) – 13,1%, materiale plastice și articole din material plastic; cauciuc și articole din cauciuc – 4,6%; articole din metale comune (produse din fontă, fier sau oțel) – 3,2%, mașini, aparate și materiale și materiale electrice și părți ale acestora – 2,8%, produse alimentare; băuturi, lichide alcoolice și oțet; tutun - 1,2%; automobile, tractoare si alte vehicule, accesorii – 1,1%, produse ale industriei chimice (produse farmaceutice; uleiuri esențiale)- 0,9%; hârtie și carton – 0,55%; instrumente și aparate optice – 0,51%; mărfuri și produse diverse (mobilă, mobilier medico-chirurgical) – 0,4%; materiale textile și articole din materiale textile – 0,1% și produse minerale – 0,08%.


Asistenţa oferită de România în procesul de stabilizare şi reconstrucţie a Irakului

  • Participarea la Forţa Multinaţională (MNF-I)

România a participat la MNF-I până la data de 31 iulie 2009. Militarii români au participat atât la executarea de misiuni de stabilizare şi reconstrucţie, cât şi la activităţi de instruire a militarilor irakieni. Trupele româneşti au participat în cadrul Batalionului de infanterie, Compania de poliţie militară şi Detaşamentul de geniu, dislocate la Al Hillah, Nasiriah şi Babilon.

  • NATO Training Mission in Iraq (NTM-I)

După 31 iulie 2009, România a menţinut o prezenţa militară românească redusă în programul NATO Training Mission in Iraq (NTM-I), şi încheiată la sfârşitul anului 2011.

  • EUJUST LEX

În perioada 2007 – 2012, România a contribuit la misiunea EUJUST LEX prin organizarea de cursuri de pregătire pentru personalul irakian din poliţie, magistratură şi penitenciare, precum şi cu personal detaşat în cadrul misiunii, la Bruxelles, Bagdad şi Erbil.

În prezent, România nu are contribuţii de natură militară în Irak.


Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

În baza acordului de colaborare între ministerele afacerilor externe se desfăşoară programul de burse oferit MAE al Republicii Irak de către MAE al României, în cadrul căruia diplomaţi din MAE irakian efectuează stagii de pregătire în domeniile planificării politice, organizaţiilor internaţionale şi ONU, protocol şi activitate consulară. Cel mai recent program de pregătire pentru diplomați irakieni organizat de IDR s-a realizat în luna septembrie 2015.

La nivelul anului universitar 2014-2015, se aflau la studii în România 566 de cetățeni irakieni, dintre care 233 în anul pregătitor, 181 la studii de licență, 66 la cursuri de master, 61 la studii doctorale și 51 la rezidențiat.


Alte domenii de cooperare sectorială

În iulie 2004, a efectuat o vizita oficiala la Bucureşti directorul general al Comitetului Olimpic Irakian, la invitaţia Agenţiei Naţionale a Sportului din România şi s-au stabilit bazele relansării cooperării în domeniu.

La 4 mai 2010, o delegaţie de medici şi farmacişti însoţiţi de directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a efectuat o vizită în Irak în vederea realizării unui proiect care constă în construirea unei fabrici de medicamente.

La 24 mai 2010, o delegaţie a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a efectuat o vizită pentru studiul şi evaluarea posibilităţilor şi oportunităţilor de investiţii în Regiunea Kurdistanului irakian.

În luna octombrie 2011 s-a desfăşurat vizita în România a ministrului Agriculturii din KRG.

În luna aprilie 2012, ministrul irakian al învăţământului superior a participat, la Bucureşti, la Bologna Policy Forum, la invitaţia părţii române.

În luna septembrie 2012, s-a desfăşurat vizita în România a ministrului irakian al Transporturilor, iar în luna septembrie 2013 o delegaţie irakiană financiar – bancară condusă de ministrul planificării şi al finanţelor s-a aflat la Bucureşti pentru consultări la Ministerul Finanţelor, MAE, Comisia de Finanţe a Parlamentului şi BNR.

În luna aprilie 2014 a avut loc vizita în România a unei delegații irakiene condusă de adjunctul ministrului irakian al Sănătății.

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa – februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice