Relaţii bilaterale

Republica GABONEZĂ


Relaţii diplomatice

România şi Republica Gaboneză au stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă, la 19.10.1972. Ambasada României la Abuja / R.F. Nigeria gestionează şi relaţiile cu această ţară.


Relaţii politice

Fostul Preşedinte al Republicii Gaboneze, El Hadj Omar Bongo Ondimba a participat la Summit-ul Francofoniei desfăşurat la Bucureşti în septembrie 2006.


Relaţii economice

În anul 2013, schimburile comerciale au totalizat 10,44 mil. USD din care 10,42 mil. USD exporturi româneşti (maşini şi echipamente, autoturisme, produse metalice, anvelope, etc).


Cadrul juridic

  • Acord de cooperare culturală şi ştiinţifică (1975),
  • Acord de cooperare economică şi tehnică (1975),
  • Acord privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor (1979),
  • Acord privind transporturile aeriene (1975).

*) După aderarea României la U.E, Acordul comercial cu Republica Gabon, din 1975, şi-a încetat valabilitatea. În prezent, cadrul juridic al schimburilor economice este reglementat de acquis-ul comunitar, respectiv de prevederile Acordului UE – ACP (Africa, Caraibe şi Pacific) de la Cotonou din anul 2000, care urmează a fi înlocuit cu un acord de parteneriat economic (APE).


Relaţii consulare

Cetăţenii celor două ţări, titulari de paşapoarte turistice au nevoie de viză pentru a călători în Republica Gabon, respectiv în România.

Mai 2014

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice