Relaţii bilaterale

Republica BOTSWANA


Denumirea oficială: Republica Botswana

Localizare: Botswana este localizată în sudul Africii, la nord de Africa de Sud, Namibia la vest, Zimbabwe la est.

Suprafaţa: 581,730 km2

Grupuri etnice: Tswana (sau Setswana) 79%, Kalanga 11%, Basarwa 3%, alţii, inclusiv Kgalagadi şi albi 7%.

Culte: Creştini 79%, Badimo 4% etc

Capitala: Gaborone

Împărţire administrativă: 9 districte şi 6 consilii municipale

Moneda: Pula (BWP)

Limba oficială: Engleză (oficial), Setswana (78,2%)

 

Scurt istoric

Cunoscută sub denumirea de Protectoratul Britanic BECHUANALAND, Botswana a adoptat noul nume dupa obţinerea independenţei, în 1966.

După patru decade de guvernare civilă neîntreruptă, progrese sociale şi politice, precum şi a unor investiţii semnificative de capital, Botswana a devenit o ţară cu una dintre cele mai dinamice economii ale continentului african. Botswana este membră a ONU, UA, SADC (South African Development Community) şi a Uniunii Vamale Sud-Africane (SACU); Potrivit evaluărilor Transparency International, Botswana este cea mai puţin coruptă ţară din Africa, fiind plasată la acelaşi nivel cu Portugalia sau Coreea de Sud din acest punct de vedere.

Formă de guvernământ: republică prezidenţială, preşedintele fiind şi şeful guvernului, având puterea de a numi membri cabinetului.

Parlamentul botswanez: este de tip unicameral (sfătuit de Casa Şefilor “House of the Chief”, care nu este un organism parlamentar),

Economia ţării este dominată de industria extractivă, în principal a diamantelor, cu o dezvoltare continuă a turismului. Botswana s-a transformat în ultimii ani într-o ţară cu venituri medii cu un PIB per capita la nivelul anului 2012 de 16.800 USD. Actualmente, veniturile din exploatarea diamantelor totalizează cca. 80% din PIB. Cu toate acestea şomajul se menţine încă la cote înalte iar virusul HIV deţine o prevalenţă semnificativă.

Ziua naţională: 30 septembrie (în anul 1966 și-au declarat independența față de Marea Britanie)

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice