Relaţii bilaterale

Republica BURUNDI


Denumire oficială: Republica Burundi (Republique du Burundi/Republika y'u Burundi)

Scurt istoric: Burundi are o lungă istorie de războaie tribale. Colonizarea teritoriului acestei ţări nu a schimbat raporturile de putere între cele două etnii principale: Hutu, deşi majoritară, a fost dominată politic şi cultural de cei din etnia minoritară, Tutsi. Burundi şi-a proclamat independenţa la data de 1 iulie 1962, fiind guvernat succesiv numai de reprezentanţii etniei Tutsi. Intre anii 1966 şi 1990, în Burundi a avut loc o serie de lovituri de stat. Primul preşedinte ales democratic, Melchior Ndadaze, a fost asasinat în 1993. După uciderea preşedintelui Ndadaze s-a declanşat un război civil între rebelii Hutu şi regimul de la Bujumbura dominat de reprezentanţii Tutsi, cauzând moartea a circa 200 de mii de persoane şi refugierea a sute de mii în ţările vecine. Urmare medierii comunităţii internaţionale, în 2001 a fost semnat un acord între guvern şi rebelii Hutu, în baza căruia a fost constituit un guvern de tranziţie. În iulie 2005, au avut loc alegeri generale, în baza noii constituţii a ţării, adoptată prin referendum naţional în februarie 2005. Războiul civil s-a încheiat oficial în septembrie 2006, când noul guvern, dominat de reprezentanţii populaţiei Hutu, a semnat un acord de pace cu ultima grupare rebelă. În prezent se acţionează pentru implementarea acordului şi pentru refacerea infrastructurii afectate de războiul civil.

Capitala şi principalele oraşe: Bujumbura, Cibitoke, Muyinga, Ngozi, Bubanza, Gitega, Bururi.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 27.834 kmp, împărţită în 17 provincii.

Populaţia: 10. 557.259 (est. iulie 2012), locul 85 în lume.

Etnii: Hutu – 85%, Tutsi – 14%, Twa – 1%. Religii: catolici – 62%, protestanţi – 5 %, credinţe tradiţionale – 23%, musulmani – 10%.

Limba oficială: Franceza şi Kirundi. Se utilizează şi Swahili.

Ziua naţională: 1 iulie, obţinerea independenţei (1962).

Forma de guvernământ: republică.


Situaţia politică internă

Preşedinte Pierre Nkurunziza, etnie Hutu (din august 2005, reales în urma alegerilor din iulie 2015). Atât Comunitatea internaţională cât şi mediul politic din Burundi apreciază că alegerea lui Pierre Nkurunzizaa este neconstituţională. Conform legilor numitei ţări nu se permite al treilea mandat prezidenţial. În prezent, în Burundi se remarcă o atmosferă tensionată, marcată de violenţă.

Prim vice-preşedinte: Prosper Bazombanza (din 21 februarie 2014).

Ministrul Relaţiilor Externe şi al Cooperării Internaţionale este Alain Aime Nyamitwe (din luna iunie 2015).

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa, februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice