Relaţii bilaterale

Republica PANAMA


Denumire oficială: Republica Panama (República de Panamá)

Scurtă istorie: Triburile indigene (coclé) pre-columbiene au fost decimate de spanioli, precum şi de bolile aduse de aceştia (după anul 1500). Vasco Nuñez de Balboa a consacrat (1513) istmul ca punte de trecere şi comerţ către Lumea Nouă. Panama a fost parte a imperiului spaniol până în 1821, când s-a alăturat Nueva Granadei, Ecuadorului şi Venezuelei, în Republica Marea Columbie (Gran Colombia). Când aceasta din urmă s-a dizolvat, în 1830, Panama a rămas parte a Columbiei. În 1903, cu încurajarea SUA, Panama şi-a dobândit independenţa faţă de Columbia şi a încheiat cu SUA Tratatul de la Hay/Bunau-Varilla, prin care SUA primeau drepturi “ca şi cum ar avea suveranitate”, într-o zonă de circa 16 x 100 km. Istoria modernă a Panama începe odată construirea de către SUA a canalului Panama, în această zonă, în perioada 1904-1914, după o tentativă lipsită de succes a Franţei (1880-1890). În perioada 1903-1968, Panama a fost democraţie constituţională, condusă de o oligarhie. În anii ’50, armata a început să sfideze hegemonia oligarhilor, iar în 1968, Arnulfo Arias Madrid, de două ori ales preşedinte şi de două ori înlăturat de la putere de armată, a fost îndepărtat pentru a treia oară, după numai 10 zile de mandat, de către Garda Naţională, condusă de general de brigadă Omar Torrijos. Regimul de dictatură militară instaurat atunci a continuat şi după moartea lui Torrijos, până în  decembrie 1989, când trupele SUA au invadat Panama, pentru apărarea canalului şi capturarea generalului Manuel Noriega (ulterior înlăturat de la putere şi condamnat pentru trafic de droguri etc.).

În decembrie 1999, Zona Canalului Panama a devenit în deplina suveranitate a Republicii Panama.

Face parte din organismul regional SICA (Sistemul de Integrare Central-American). Panama are foarte bune relații cu țările SICA și cu cele vecine, în special, Columbia.

Capitala şi principalele oraşe: Panama City, alte orașe: Colón, David, Arraiján, Santiago de Veraguas, Citre, Los Asientos, La Palma

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 75.420 km2; 10 provincii. De asemenea există “Comarcas” (formă locală de administrare teritorială) populate de diverse minorități indigene.

Populaţia: 3.800.644 locuitori (estimări iulie 2018)

Structura: metiși 65%, panamezi nativi 12,3%, afro-panamezi 9,2%, mulatri 6,8%, albi 6,7%

Religia: romano-catolici 85%, protestanţi 15%.

Limba oficială: spaniolă

Ziua Naţională: 3 noiembrie, Ziua Independenței

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială (preşedintele este şi şeful guvernului)

Șeful statului: preşedinte Laurentino CORTIZO, de la 1 iulie 2019

Vice președinte: José Gabriel Carrizo Jaén

Ministrul relațiilor externe: dr. Alejandro Ferrer.

Alegeri : preşedintele şi vice preşedintele sunt direct aleşi pe acelaşi buletin de vot prin vot popular cu majoritate simplă, pentru un mandat de 5 ani (președinte eligibil pentru un singur mandat ne-consecutiv). Ultimele alegeri au avut loc la data de 5 mai 2019. La aceste alegeri s-a înregistrat o prezență la vot de 73%.

Puterea legislativă: este exercitată printr-un parlament unicameral (Adunarea Naţională) cu 71 de deputaţi aleşi prin vot direct pentru un mandat de 5 ani (45 membri aleşi direct în circumscripţii electorale cu mai multe locuri şi 26 aleşi direct în circumscripţii cu loc unic). Ultimele alegeri au avut loc la 5 mai 2019.

Puterea judecătorească: revine Curţii Supreme de Justiţie - Corte Suprema de Justicia- (CSJ), formată din 9 magistraţi şi 9 supleanţi, numiţi de către preşedintele ţării, cu aprobarea parlamentului, pentru un mandat de 10 ani

 

Legături către principalele site-uri oficiale:

 

Direcţia America Latină şi Caraibi – iulie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice