Relaţii bilaterale

Republica Populară Democrată COREEANĂ

Denumire oficială: Republica Populară Democrată Coreeană (Choson Minzuzui Inmin Konhuaguk - Democratic People`s Republic of Korea - DPRK).

 Scurt istoric

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a fost proclamată la 9 septembrie 1948, în jumătatea nordică a Peninsulei. În perioada 25 iunie 1950 – 27 iulie 1953 a avut loc războiul  inter-coreean, la care au participat şi trupe de voluntari chinezi care au  sprijinit armata nord-coreenă. În baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, SUA şi alte 15 state au intervenit cu trupe militare, în sprijinul Coreei de Sud. Confruntarea militară a încetat la 27 iulie 1953, odată cu semnarea  Acordului de Armistiţiu, la Panmunjom, de către RPDC, SUA (în numele Comandamentului trupelor ONU) şi China. Un acord de pace nu a fost semnat niciodată. Forţele militare ale celor două state coreene şi forţele ONU (pentru Coreea de Sud) s-au retras de o parte şi de alta a zonei demilitarizate instituite de-a lungul paralelei 38 grade  ( pe o distanţă de la est la vest de 243 Km). Sub conducerea liderului fondator al statului, Kim Il Sung, RPDC a adoptat o politică bazată pe conceptul „ciuce” („prin forţe proprii”) şi doctrina socialismului cu caracteristici proprii.

După decesul lui Kim Il Sung (1994), fiul său Kim Jong Il a preluat funcţia de secretar general al Partidului Muncii din Coreea, deţinând concomitent şi pe cele de preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare şi Comandant Suprem al Forţelor Armate. La mijlocul anilor `90 situaţia economică, şi îndeosebi cea alimentară, a devenit din ce în ce mai dificilă, făcând necesare ajutoare din străinătate pentru asigurarea nevoilor populaţiei. După decesul lui Kim Jong Il (decembrie 2011), fiul acestuia, Kim Jong Un a fost numit în cele mai înalte funcţii de stat, partid şi armată.

RPDC este membră a ONU din 1991 şi participă la reuniunile ARF.

Capitala şi principalele oraşe: Pyongang; alte oraşe: Hamhung, Chongjin, Wonsan, Nampo, Kaesong.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 120.538 km2 (locul 96 în lume), împărţită în 9 provincii (Chagang-do, Hamgyong-bukto/, Hamgyong-namdo, Hwanghae-bukto, Hwanghae-namdo, Kangwon-do, Pyongan-bukto, Pyongan-namdo, Yanggang-do), 4 municipalităţi subordonate guvernului (Pyongyang, Kaesong, Chongjin, Nampo).

Populaţia: 24 milioane de locuitori (decembrie 2015), a 50-a ţară din lume; 99 la sută sunt coreeni, cca. 1 la sută sunt chinezi.

Religia: budism, confucianism şi o religie locală (chondoism). În prezent, activităţile religioase sunt foarte restrânse.

Limba oficială: coreeana, aparţinând grupului uralo-altaic.

Ziua naţională: 9 septembrie, ziua fondării Republicii (1948).

Forma de guvernământ: republică socialistă.

Situaţia politică internă:

Şeful statului – Kim Jong Un – prim preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare.

Kim Yong Nam, preşedintele Prezidiului Adunării Populare Supreme (Parlamentul)

are prerogative de reprezentare a ţării în relaţiile externe;

Prim-ministru - Pak Bong Ju (aprilie 2014);

Ministru al afacerilor externe – Ri Yong Ho (mai 2016).

Comisia  de administraţie a statului, creată în iunie 2016, este organul suprem de coordonare a activităţii de stat. Preşedintele Comisiei este Kim Jong Un, cu 3 vicepreşedinţi ( directorului Direcţiei politice a Armatei, premierul şi un vicepreşedinte al partidului) şi 8 membri. 

Parlamentul este unicameral: Adunarea Populară Supremă are 687 de locuri. Membrii parlamentului sunt aleşi prin vot popular pentru un mandat de 5 ani. Ultimele alegeri au avut loc la 9 martie 2014. Constituţia datează din 1948 şi a fost revizuită în 1972, 1992, 1998, 2009 şi 2012. Unul din amendamente aduse Constituţiei în 2012 stipulează că „RPDC este o putere nucleară”. Acest statut nu a fost recunoscut pe plan internaţional. La 19 iulie 2015 au avut loc alegeri locale.

Puterea executivă  revine liderului Kim Jong Un, care îşi exercită prerogativele cu ajutorul Cabinetului de Miniştri, condus de prim-ministru. Prim-ministrul şi membrii Cabinetului (cu excepţia ministrului forţelor armate populare) sunt numiţi de Adunarea Populară Supremă. Noul guvern s-a format în iunie 2016.

Partidele politice: Principalul partid politic este Partidul Muncii din Coreea (PMC), condus de Kim Jong Un, în calitate de preşedinte. Alte partide (minoritare) sunt: Partidul Chondoist, Partidul Social Democrat, ambele fiind sub controlul partidului conducător PMC. În mai 2016, a avut loc cel de-al VII-lea congres al PMC, după o întrerupere de 36 ani.

Situaţia economică: După prăbuşirea sistemului socialist din ţările din Europa Centrală şi de Est şi destrămarea Uniunii Sovietice, care acordau un ajutor substanţial regimului de la Pyongyang, Coreea de Nord se confruntă cu o profundă criză economică, în special în domeniul securităţii alimentare a populaţiei, fapt pentru care beneficiază de asistenţă umanitară internaţională. În ultima perioadă, din partea noului lider de la Pyongyang se constată o preocupare mai accentuată pentru îmbunătăţirea sistemului economic, sens în care face vizite frecvente la unităţi de producţie. Sunt încurajate investiţiile străine în diferite sectoare ale economiei nord-coreene, dar investitorii străini manifestă reţinere din cauza stării de tensiune în relaţiile inter-coreene, a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU şi a măsurilor restrictive aplicate de autorităţile de la Pyongyang în relaţiile cu cetăţenii străini.

Sancţiunile dure impuse prin Rezoluţia 2270 din 2 martie 2016 a CS ONU împotriva RPD Coreene afectează serios economia acestei ţări.

 

 

Direcţia Asia-Pacific – septembrie  2016   

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice