Relaţii bilaterale

Republica Populară Democrată COREEANĂ

Denumire oficială: Republica Populară Democrată Coreeană (Choson Minzuzui Inmin Konhuaguk - Democratic People`s Republic of Korea - DPRK).

Scurt istoric

Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a fost proclamată la 9 septembrie 1948, în jumătatea nordică a Peninsulei. În perioada 25 iunie 1950 – 27 iulie 1953 a avut loc războiul  inter-coreean, la care au participat şi trupe de voluntari chinezi care au  sprijinit armata nord-coreenă. În baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, SUA şi alte 15 state au intervenit cu trupe militare, în sprijinul Coreei de Sud. Confruntarea militară a încetat la 27 iulie 1953, odată cu semnarea  Acordului de Armistiţiu, la Panmunjom, de către RPDC, SUA (în numele Comandamentului trupelor ONU) şi China. Un acord de pace nu a fost semnat niciodată. Forţele militare ale celor două state coreene şi forţele ONU (pentru Coreea de Sud) s-au retras de o parte şi de alta a zonei demilitarizate instituite de-a lungul paralelei 38 grade  ( pe o distanţă de la est la vest de 243 Km). Sub conducerea liderului fondator al statului, Kim Il Sung, RPDC a adoptat o politică bazată pe conceptul „ciuce” („prin forţe proprii”) şi doctrina socialismului cu caracteristici proprii.

După decesul lui Kim Il Sung (1994), fiul său Kim Jong Il a preluat funcţia de secretar general al Partidului Muncii din Coreea, deţinând concomitent şi pe cele de preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare şi Comandant Suprem al Forţelor Armate. La mijlocul anilor `90 situaţia economică, şi îndeosebi cea alimentară, a devenit din ce în ce mai dificilă, făcând necesare ajutoare din străinătate pentru asigurarea nevoilor populaţiei. După decesul lui Kim Jong Il (decembrie 2011), fiul acestuia, Kim Jong Un a fost numit în cele mai înalte funcţii de stat, partid şi armată.

RPDC este membră a ONU din 1991 şi participă la reuniunile ARF.

Capitala şi principalele oraşe: Pyongang (aprox. 3,3 mil.loc); alte oraşe: Hamhung, Chongjin, Wonsan, Nampo, Kaesong.

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 120.538 km2 (locul 96 în lume), împărţită în 9 provincii (Chagang-do, Hamgyong-bukto/, Hamgyong-namdo, Hwanghae-bukto, Hwanghae-namdo, Kangwon-do, Pyongan-bukto, Pyongan-namdo, Yanggang-do), 4 municipalităţi subordonate guvernului (Pyongyang, Kaesong, Chongjin, Nampo).

Populaţia: 25,6 milioane de locuitori (estimare 2016), a 52-a ţară din lume; 99 la sută sunt coreeni, cca. 1 la sută sunt chinezi.

Religia: budism, confucianism şi o religie locală (chondoism). În prezent, activităţile religioase sunt foarte restrânse.

Limba oficială: coreeana, aparţinând grupului uralo-altaic.

Ziua naţională: 9 septembrie, ziua fondării Republicii (1948).

Forma de guvernământ: republică socialistă.

Situaţia politică internă:

Şeful statului – Kim Jong Un – prim preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare (aprilie 2012).

Choe Ryong-hae  (11 aprilie 2019), preşedintele Prezidiului Adunării Populare Supreme (Parlamentul)

are prerogative de reprezentare a ţării în relaţiile externe;

Prim-ministru - Kim Jae-ryong (12 aprilie 2019);

Ministru al afacerilor externe – Ri Son-gwon (ianuarie 2020).

Comisia  de administraţie a statului, creată în iunie 2016, este organul suprem de coordonare a activităţii de stat. Preşedintele Comisiei este Kim Jong Un, cu 3 vicepreşedinţi ( directorului Direcţiei politice a Armatei, premierul şi un vicepreşedinte al partidului) şi 8 membri. 

Parlamentul este unicameral: Adunarea Populară Supremă are 687 de locuri. Membrii parlamentului sunt aleşi prin vot popular pentru un mandat de 5 ani. Ultimele alegeri au avut loc la 10 martie 2019. Constituţia datează din 1948 şi a fost revizuită în 1972, 1992, 1998, 2009, 2012, 2016  și 2019. Unul din amendamente aduse Constituţiei în 2012 stipulează că „RPDC este o putere nucleară”. Acest statut nu a fost recunoscut pe plan internaţional. În lunile iulie și august 2019, Parlamentul Coreei de Nord a aprobat noi modificări ale Constituţiei, pentru a consolida rolul liderului Kim Jong Un. În iulie, o nouă constituţie nord-coreeană îl desemnase oficial pe Kim drept şef al statului şi comandant suprem al forţelor armate. Statutul legal al lui Kim ca "reprezentant al statului nostru a fost consolidat şi mai mult, pentru a asigura ferm conducerea de neclintit a Liderului Suprem privind toate problemele de stat". Conform noii Constituţii, Kim - în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afacerile Statului, organ înfiinţat în 2016 - este reprezentantul suprem al poporului coreean, adică şef al statului şi comandant suprem; constituţia anterioară îl desemna drept "lider suprem" şi comandant al "tuturor forţelor militare". Amendamentele recente par să confirme că sistemul legislativ nord-coreean îl va recunoaşte pe viitor pe Kim Jong Un ca şef de stat.

Noua lege fundamentală îi permite lui Kim să promulge ordonanţe legislative, decrete şi decizii importante, precum şi să numească şi să revoce reprezentanţii diplomatici ai Coreei de Nord în străinătate, arată KCNA.

Puterea executivă  revine liderului Kim Jong Un, care îşi exercită prerogativele cu ajutorul Cabinetului de Miniştri, condus de prim-ministru. Prim-ministrul şi membrii Cabinetului (cu excepţia ministrului forţelor armate populare) sunt numiţi de Adunarea Populară Supremă. Noul guvern s-a format în iunie 2016.

Partidele politice: Principalul partid politic este Partidul Muncii din Coreea (PMC), condus de Kim Jong Un, în calitate de preşedinte. Alte partide (minoritare) sunt: Partidul Chondoist, Partidul Social Democrat, ambele fiind sub controlul partidului conducător PMC. În mai 2016, a avut loc cel de-al VII-lea congres al PMC, după o întrerupere de 36 ani.

Situaţia economică:

Economia Coreei de Nord este de tip centralizat, încercând să producă îndeajuns de multă hrană și produse de consum pentru cetățeni, dar fiind mai mult bazată pe industria grea (siderurgică, constructoare de mașini, industrie chimică și textilă), acest lucru nu este întotdeauna posibil. De asemenea și agricultura ocupă un loc important în economia Coreei de Nord. În cooperativele agricole se cultivă orez, porumb, orz și legume. Statul are bogate resurse subterane de minerale, printre care cărbune, fier și magneziu pe care le exportă în cantități mari în Republica Populară Chineză, cel mai important partener comercial al Coreei de Nord. Dotarea industrială este mai veche, deoarece nu s-a investit în retehnologizare și restructurare, multe dintre acestea rămase de la Uniunea Sovietică. Valoarea resurselor naturale ale Coreei de Nord, printre care uraniu, cărbune și metale rare, este estimată la cel puțin 6.000 de miliarde de dolari. Potrivit estimărilor[1], PIB-ul nominal al Coreei de Nord s-ar ridica la valoarea de 32,1 miliarde USD (2018) cu o crestere economică de aproximativ 3,9% (2016), 3,7% (2017) și 4,5% (2018) , în ciuda sancțiunilor internaționale.

După prăbuşirea sistemului socialist din ţările din Europa Centrală şi de Est şi destrămarea Uniunii Sovietice, care acordau un ajutor substanţial regimului de la Pyongyang, Coreea de Nord se confruntă cu o profundă criză economică, în special în domeniul securităţii alimentare a populaţiei, fapt pentru care beneficiază de asistenţă umanitară internaţională. În ultima perioadă, din partea noului lider de la Pyongyang se constată o preocupare mai accentuată pentru îmbunătăţirea sistemului economic, sens în care face vizite frecvente la unităţi de producţie. Sunt încurajate investiţiile străine în diferite sectoare ale economiei nord-coreene, dar investitorii străini manifestă reţinere din cauza stării de tensiune în relaţiile inter-coreene, a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU şi a măsurilor restrictive aplicate de autorităţile de la Pyongyang în relaţiile cu cetăţenii străini.Direcţia Asia-Pacific – februarie 2020

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice