Relaţii bilaterale

Republica Islamică PAKISTAN

Dialogul politic: Între România şi Republica Islamică Pakistan au fost stabilite relaţii diplomatice la 15 octombrie1964.

  • Vizite la nivel înalt:
  • Ultima vizită la nivel de preşedinte a avut loc în Pakistan, în 1991.
  • nivel de prim-ministru: în Pakistan (1995).
  • nivel de ministru de externe: în Pakistan (1991), în România (1999). Întrevederi la nivelul miniștrilor de externe au avut loc cu ocazia unor reuniuni internaționale (Londra 2010, New Delhi 2013, Ulaanbaatar – 16 iulie 2016/Summit-ul ASEM).
  • Au fost organizate 8 runde de consultări politice între ministerele afacerilor externe ale celor două ţări la Islamabad, în 1994, în 2001, iar în 2006 şi 2007, la Bucureşti, la nivel de secretar de stat. În 2009, 2010 și 2013 au avut loc, la Islamabad şi ulterior la Bucureşti, delegația pakistaneză fiind la nivel de Additional Secretary for Europe, iar cea română la nivel de director general. O nouă rundă de consultări (a opta) a avut loc la Islamabad, la 26 mai 2016, delegația pakistaneză fiind condusă de Additional Secretary for Europe, iar cea română, de secretarul de stat pentru Afaceri Globale.

 

Vizite şi Contacte oficiale (semnificative):

  • nivel de preşedinte: în Pakistan (1991)
  • nivel parlamentar:

20 martie 2007 - vizita unei delegaţii a Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul R. I. Pakistan, condusă de preşedintele Comisiei.

2-6 aprilie 2006 – vizita oficială la Islamabad a unei delegaţii parlamentare române, condusă de preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu R. I. Pakistan.

9-12 mai 2005 – vizita oficială în România a unei delegaţii a Senatului din R. I. Pakistan, condusă de preşedintele Senatului.

6-10 octombrie 2011 - participarea unei delegaţii a Senatului pakistanez la reuniunea parlamentară NATO de la Bucureşti.

27-31 martie 2016 – vizita la Bucureşti a Speaker-ului Adunării Naţionale a R. I. Pakistan.

 

Asistența umanitară:

La 8 octombrie 2005 a avut loc un cutremur devastator în Asia de Sud, care a afectat în special Pakistanul. Acesta a reprezentat cea mai mare calamitate naturală din istoria acestei ţări (cifre oficiale: 73.000 de morţi, peste 75.000 de răniţi, pagube de peste 5 miliarde dolari, 3 milioane de oameni rămaşi fără locuinţe, 1,3 milioane de persoane rămase fără loc de muncă, şcoli unde învăţau 600.000 de copii distruse sau avariate). Guvernul României a acordat un ajutor de 375.000 RON (105.000 euro), constând în corturi izoterme, pături, pufoaice, medicamente, truse de prim ajutor, tărgi, etc.

Ca urmare a declanşării operaţiunilor militare în Swatt împotriva Al-Qaeda şi a talibanilor, care a dislocat 3 milioane de persoane, în iulie 2009, Guvernul României a acordat un ajutor umanitar de 50.000 Euro, prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

La inundaţiile devastatoare din vara anului 2010, România a acordat R. I. Pakistan un ajutor umanitar în valoare de 100.000 Euro, din Fondul de Rezervă ODA, prevăzut în bugetul pe anul 2010, prin intermediul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

 

Cooperarea economică:

După stabilirea relaţiilor diplomatice în anul 1964, România şi Pakistanul au dezvoltat relaţii importante în domeniul economic. În 2011 a fost înfiinţat la Karachi Consiliul de Afaceri România Pakistan/PRBC: http://www.pakromaniacouncil.org/index.htm.

Acordul interguvernamental pentru cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică încheiat la Islamabad în septembrie 2012 prevede funcţionarea unei comisii mixte la nivelul ministerelor de resort (economie / comerţ).

În ultimii ani, ambele părți au manifestat interes pentru intensificarea cooperării și schimburilor comericale pe linia industriei de apărare.

La finele anului 2015, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat 43,2 milioane USD, jumătate fiind exporturi.

În primele șase luni ale anului 2016, volumul schimburilor comerciale a totalizat 22,88 milioane USD, în creștere cu 21,49% față de aceeași perioadă a anului anterior. Exporturile au fost de 13,79 milioane USD (creștere cu 55,8%), în timp ce importurile au fost de 4,85 milioane USD (scădere de 8,94%).

Structura exportului românesc către Pakistan: seminţe şi fructe oleaginoase, produse metalurgice, maşini şi echipamente, lemn şi articole din lemn, părţi componente mijloace de transport, produse chimice, etc.

Structura importului: materiale şi articole textile, produse de origine animală, piei crude sau tăbăcite şi articole din piele, cereale şi alte produse vegetale, mărfuri diverse (jucării, jocuri, articole de divertisment), etc.

Ultima sesiune a Comisiei mixte a avut loc în anul 2005, la Islamabad.

După anul 2010, au fost organizate în Romania misiuni economice pe linia camerelor de comerț și industrie din Islamabad, Lahore, Sahiwal, Sialkot, Chakwal, respectiv Consiliului de Afaceri Pakistan Romania, iar în Pakistan, misiuni economice conduse de președinții camerelor de comerț și industrie Prahova și Brașov.

La 19 februarie 2011, la Karachi a fost înfiinţat Consiliul de Afaceri Pakistan România, menit a contribui la dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice bilaterale.

La 21 noiembrie 2013 a avut loc la Bucureşti vizita ministrului de stat pentru comerţ şi industrie textilă a Republicii Islamice Pakistan, Khurram Dastgir Khan.

În aprilie 2016 a avut loc vizita în România a unei delegații de oameni de afaceri pakistanezi, condusă de președintele All Pakistan Business Forum.

La 10 august 2016 a avut loc ceremonia de deschidere a Consulatului Onorific al României la Peshawar, condusă de dl. Ayub Afridi, consul onorific.

 

Cooperarea cultural-ştiinţifică

Cele două ţări au încheiat un Acord Cultural.

La 14 aprilie 2016 a fost încheiat un Acord de cooperare între Agenția Națională de Presă din România și Agenția de Presă din Pakistan.

Sunt în curs demersuri de înfrăţire a oraşului Multan cu Iaşi, unde mulţi studenţi pakistanezi studiază la Facultatea de medicină şi farmacie. Multan este unul din cele mai vechi oraşe din Asia, situat în provincia Punjab (centrul Pakistanului). Cunoscut şi sub denumirea « oraşul sufiţilor (mistic musulman)». Multan este un centru cultural, istoric şi religios important.

Schimbul de bursieri: Ministerul Educaţiei Naţionale a oferit anual 5 burse studenților pakistanezi, cuprinzând inclusiv un an pentru cursul pregătitor de limbă română.

Partea pakistaneză oferă anual 5 burse pentru studii complete universitare/postuniversitare studenților români pentru studierea limbii urdu, studiul istoriei, precum și pentru alte domenii de interes pentru partea română, în instituții de învăţământ superior din Pakistan.

 

Cooperarea în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În mod tradiţional, cele două ţări îşi acordă sprijin reciproc pentru candidaturile în cadrul ONU şi al altor organisme internaţionale.

 

Relaţii non-guvernamentale: În decembrie 1998, la Islamabad, a fost înfiinţat Forumul de prietenie Pakistan-România. Forumul reuneşte oameni de afaceri aflaţi în raporturi comerciale şi de cooperare economică cu parteneri români, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile, absolvenţi de studii superioare în România, foşti diplomaţi pakistanezi acreditaţi la Bucureşti.

 

Comunitatea românească

Comunitatea româneasca din Pakistan include un număr scăzut de membri (în jur de 50) şi este formată din cetăţeni români căsătoriţi cu cetăţeni pakistanezi.

Direcţia Asia-Pacific, septembrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice