Relaţii bilaterale

Republica KÂRGÂZĂ


Denumirea oficială – Republica Kârgâză (Kyrgyz Respublikasy)

Scurt istoric: Kârgâzii sunt un popor turcic care a migrat spre sud, din Siberia, alungaţi de expansiunea mongolă. În secolele XV şi XVI se aşează pe actualul teritoriu, fiind deja complet islamizaţi. În 1876 teritoriul lor este încorporat în imperiul rus, ceea ce a dus la migraţia multor kârgâzi spre China sau Afganistan. În iunie 1990 încep tensiunile inter-etnice dintre kârgâzi şi uzbeci în zona oraşului Oş, unde uzbecii sunt majoritari. Violenţele ţin până în august 1990. În octombrie este ales preşedinte Askar Akaev, care în august 1991 anunţă independenţa ţării şi desprinderea de Moscova şi de PCUS. În martie 2005 Akaev este înlăturat de la putere de demonstranţii care protestau împotriva falsificării alegerilor parlamentare. Kurmanbek Bakiev devine noul lider, câştigând alegerile din 10 iulie 2005 cu peste 88% din voturi. Regimul corupt impus de Bakiev este înlăturat de alte mişcări de stradă în aprilie 2010, moment din care ţara este condusă de un guvern provizoriu până la sfârşitul anului, când primele alegeri democratice dau naştere unui nou Parlament. Violenţele inter-etnice au re-izbucnit în sudul ţării în iunie 2010 şi s-au soldat cu un mare număr de refugiaţi uzbeci, care au revenit în ţară după câteva luni. Ancheta guvernamentală asupra evenimentelor a fost suspectată de părtinire, iar cea internaţională s-a soldat cu expulzarea preşedintelui comisiei. Noul Parlament, ales în mod democratic (exemplar pentru zonă) la finele anului 2010, a stabilit alegerile prezidenţiale pentru 30 octombrie 2011. Preşedintele rezultat este Atambaev Almazbek, însă primul guvern numit de acesta nu s-a dovedit de cursă lungă, urmând o perioadă de volatilitate în conducerea ţării, funcţie de formarea şi dizolvarea alianţelor politice din Parlament. În prezent preşedintele republicii este Almazbek Atambaev, prim-ministru – Sooronbay Jeenbekov (începând cu mai 2015) și ministru de externe Erlan Abdîldaev (începând cu septembrie 2012).

Capitala şi oraşe importante: Bişkek (capitala), Oş, Ciolpon Ata, Karakol.

Teritoriul: 90% muntos, cu regiuni deşertice. Înălţimea maximă: 7439 metri.

Structura administrativ-teritorială: ţara este împărţită în două regiuni şi un ţinut autonom. Cuprinde regiunile Leninabad şi Hatlon, regiunea autonomă Gorno-Badahşan, 13 raioane şi 5 oraşe de importanţă republicană.

Populaţia: 5.727.553 în 2016. Grupuri etnice: Kârgâz 64.9%; Rus 7,7% (în mare scădere, majoritatea emigrând în Federația Rusă din motive economice); Uzbec 13.6%; Dungan (etnici chinezi musulmani) 1%; Uigur 1%; Tadjik 0.9%, Kazah 0.8%, Tatar 0.7%; Corean 0.4%, German 0.3%.

Limba oficială: kârgâza (limbă de stat), iar rusa este limbă oficială din 2001.

Ziua naţională: 31 august (1991) - Ziua Independenţei Republicii.

Forma de guvernământ: republică. Parlamentul (Consiliul Suprem) este unicameral.

Legături către principalele site-uri oficiale:

DEEAC – octombrie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice