Relaţii bilaterale

BOSNIA şi HERŢEGOVINA

 

Prezentare generală

Relaţiile diplomatice dintre România şi Bosnia și Herțegovina (BiH) au fost stabilite la 1 martie 1996. Ambasada României la Sarajevo a fost deschisă la 28 martie 1998. BiH a deschis ambasada la Bucureşti la 20 noiembrie 2006.

Ambasadorul României la Sarajevo: Dana – Manuela Constantinescu (5 octombrie 2016 – prezent).

Ambasadorul BiH la Bucureşti: Mile Vasić (15 decembrie 2015 – prezent).

 

Reprezentare diplomatică

Ambasada României la Sarajevo

Ambasada Bosniei şi Herţegovinei la Bucureşti

 

Dialogul la nivel înalt

Vizita preşedintelui României la Sarajevo, la 20 martie 2008, a reprezentat un prilej bun pentru relansarea relaţiilor bilaterale, fiind urmată în martie 2013 de vizita oficială la Bucureşti a Preşedintelui-în-exerciţiu al Preşedinţiei BiH, Nebojša Radmanović.

Ministrul afacerilor externe BiH, Igor Crnadak, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti la 25 martie 2016, în contextul împlinirii, la 1 martie 2016, a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale.

 

Dialogul parlamentar

La 8 – 9 octombrie 2015, Camera Deputaţilor a organizat, împreună cu Biroul ONU privind drogurile şi criminalitatea, Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) şi UE, un seminar regional privind identificarea soluţiilor juridice de prevenire şi combatere a terorismului. Din partea BiH a participat Ognjen Tadic, prim - vicepreşedintele Camerei Popoarelor din Adunarea Parlamentară a BiH.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă, Mirza Kuslujić şi deputatul Drago Kalabić din Adunarea Parlamentară a BiH au participat la conferinţa Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest, organizată la 18 iunie 2014, la Bucureşti, de Comisia pentru politică externă a Senatului României.

În contextul Preşedinţiei române a SEECP (iunie 2013 – iunie 2014), la 10 mai 2014, o delegaţie din BiH a participat la sesiunea inaugurală a Adunării Parlamentare a SEECP de la Bucureşti.


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

La data de 31 decembrie 2016, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu BiH a fost de 129,51 mil. EUR, dintre care exporturile s-au ridicat la 76,71 mil. EUR, iar importurile la 52,80 mil. EUR. Soldul balanței a fost activ, în valoare de 23,91 mil. EUR.

Fata de aceeași perioadă a anului 2015, schimburile totale au scăzut cu 4,7%, exporturile românești înregistrând o scădere cu 10,6% iar importurile o creștere cu 5,6%.

În martie 2013, miniştrii economiei au semnat Acordul de colaborare economică între România şi BiH (a intrat în vigoare la 26 octombrie 2016). În noiembrie 2013, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Prahova şi Camera de Comerţ şi Economie a regiunii Banja Luka au semnat un Acord – cadru de colaborare. Suplimentar, se are în vedere semnarea unor acorduri de colaborare între Camera Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi Camera de Comerţ şi Economie a Cantonului Sarajevo şi între Camerele de Comerţ şi Industrie ale judeţelor Constanţa şi Timiş şi structuri omoloage din cele două entităţi ale BiH.


Cooperare cultural – ştiinţifică

În martie 2015, a fost semnat un acord inter – instituţional de cooperare (prin programul Erasmus) între Universitatea Agora din Oradea şi Universitatea Slobomir P (privată) din Republica Srpska. La finele lui martie 2015, Universitatea Slobomir P a semnat un alt acord de cooperare cu Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

În septembrie 2013, au fost semnate trei acorduri de colaborare între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa şi Universitatea din Sarajevo de Est.

 

Ajutor umanitar. Ca urmare a inundaţiilor devastatoare din BiH (mai 2014), România a acordat ajutoare umanitare de urgenţă în valoare de 100 mii EUR, iar, după Conferinţa Internaţională a Donatorilor de la Bruxelles (16 iunie 2014), a repartizat BiH alţi 40 mii USD. În perioada noiembrie – decembrie 2014, suma a fost utilizată la reabilitarea unor terenuri de joacă ale unor unităţi preşcolare din localităţile Doboj, Kladanj, Sanski Most şi Samac.


Comunitatea românească

Nu există o comunitate românească în BiH de tipul celei existente în celelalte state din Balcanii de Vest, fiind formată din aprox. 100 de persoane, în marea majoritate românce căsătorite cu cetăţeni BiH.

 

Direcţia Balcanii de Vest şi Cooperare Regională/ aprilie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice