Relaţii bilaterale

Republica Arabă Siriană

 

Scurt istoric

Legăturile datează încă din secolul al II-lea. Armatele romane, care au participat la războiul dacic, erau formate şi din legiuni provenind din Orientul Apropiat (sirieni şi palmyrieni). Grupuri de colonişti orientali, atestaţi epigrafic la Drobeta, Napoca şi Apullum,   s-au aşezat în Dacia în timpul împăratului Hadrian.

Răspândirea creştinismului în ţinuturile româneşti, în secolele II-IV, a fost înlesnită de legăturile multiple ale Daciei Pontice cu oraşele siriene, aflate sub ocupaţie romană.

Între 1653 - 1654 şi 1656 - 1658, au avut loc călătoriile în Ţara Românească şi Moldova ale patriarhului Macarie al Antiohiei, în urma cărora însoţitorul său, diaconul Paul din Alep, a scris (în arabă) un memorial, conţinând informaţii valoroase despre principatele române.

Domnitorul Constantin Brâncoveanu şi Antim Ivireanu, mitropolitul ţării, cărturar şi reputat tipograf, au dat curs cererii lui Athanasios Dabbas, patriarhul Antiohiei, şi, la Snagov, au fost tipărite primele cărţi în limba arabă (1701 şi 1702), pentru uzul creştinilor din Siria, Liban şi Palestina. De asemenea, Constantin Brâncoveanu a oferit oraşului Alep o tiparniţă cu caractere arabe.

Legăturile economice dintre Ţările Române şi Siria sunt atestate nu numai de bogata istorie a comerţului românesc în Imperiul Otoman, dar şi prin frecvenţa negustorilor sirieni în centrele comerciale româneşti.

 

Reprezentare diplomatică

România a stabilit relaţii diplomatice cu Republica Arabă Siriană la 9 august 1955, la nivel de legaţie.

În perioada 1958 - 1961, Legaţia României la Damasc a funcţionat cu statut de Consulat general, iar la 10 octombrie 1961, după ieşirea Siriei din Uniunea cu Egiptul, relaţiile diplomatice româno - siriene au fost reluate, la nivel de ambasadă.

În august 1969, ca urmare a ridicării nivelului de reprezentare diplomatică româno-israeliană, guvernul sirian a întrerupt relaţiile diplomatice cu România. Restabilirea lor a avut loc la 19 octombrie 1972.

Ambasada Siriei la Bucureşti este condusă, din octombrie 2007, de domnul Walid Ali Othman, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar.         

Ambasada României la Damasc este condusă de către domnul Dănuţ Florin Sandovici, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar (din aprilie 2007). Începând cu 7 decembrie 2012, România a redus la minimum personalul diplomatic din cadrul Ambasadei României la Damasc, mare parte a personalului, inclusiv ambasadorul, fiind relocată la Beirut (Liban).

În Siria funcţionează Consulate Onorifice ale României la Alep şi Latakia, iar în România, din 2005, la Constanţa, un Consulat onorific sirian, condus de Jamal Zeido, om de afaceri.


septembrie 2017

Centrul de presă

Ţări - zone geografice