Relaţii bilaterale

Republica Arabă Siriană

Denumirea oficială: Republica Arabă Siriană

Denumirea oficială – forma scurtă: Siria

Situarea geografică: sud-vestul Asiei. Țări vecine: Republica Turcia (nord), Republica Irak (est), Regatul Hașemit al Iordaniei (sud) Statul Israel (sud-vest) și Republica Libaneză și Marea Mediterană (vest).

Suprafaţa: 185.180 km².

Capitala şi principalele oraşe: Damasc, Alep, Homs, Hama, Lattakia.

Populaţia: circa 17,185,170 21,75 (estimări 2016).

Limba oficială: araba.

Ziua naţională: 17 aprilie, dată la care, în 1946, odată cu retragerea trupelor franceze de pe teritoriul Siriei, a fost dobândită independenţa ţării.

Forma de guvernământ: republică prezidenţială.

Împărțirea administrativă: 14 provincii

 

SCURT ISTORIC

Siria reprezintă unul dintre străvechile centre de civilizaţie din Orientul Mijlociu. În antichitate a fost influenţată de civilizaţiile sumeriană, asiro - babiloniană, egipteană, arameană, feniciană, greacă şi romană. În anul 64 Siria a fost cucerită de către romani şi transformată în provincie romană.

Începând din secolul al IV-lea a făcut parte din Imperiul Bizantin. În secolul al VII-lea a intrat sub stăpânire arabă. În secolele XI-XIII, unele părţi ale ţării au fost cuprinse în statele feudale create de cruciaţi în zonă. În perioada 1526 - 1918, a fost provincie a Imperiului Otoman. În 1920 a intrat sub mandatul Ligii Naţiunilor, care a predat-o spre administrare Franţei.

În cursul celui de-al doilea război mondial, Siria a fost ocupată de trupe britanice şi franceze care, în septembrie 1941, au proclamat Republica Independentă Siria. Prerogativele puterii au fost predate guvernului sirian abia în ianuarie 1944, iar independenţa reală şi deplină a fost obţinută la 17 aprilie 1946.

Între anii 1958 - 1961, Siria a făcut parte din Uniunea cu Egiptul, în cadrul "Republicii Arabe Unite".

În martie 1963, la conducerea ţării a venit Partidul Baas Arab Socialist care a iniţiat o politică de reforme structurale (reforma agrară, naţionalizarea marilor întreprinderi industriale ş.a.).

În noiembrie 1970, puterea a fost preluată de generalul Hafez Al Assad (care deţinea funcţia de ministru al apărării), prin aşa numita "Mişcare de redresare". El a exercitat funcţia de preşedinte al ţării până în iunie 2000, când, după decesul său, conducerea ţării a fost asumată de fiul său, Bashar Al Assad.

Siria a participat la războaiele arabo-israeliene din 1948-1949, iunie 1967 (când Israelul a ocupat Înălţimile Golan) şi octombrie 1973.

In anul 2011, Republica Arabă Siriană a fost atinsă de influența mișcărilor protestatoare din regiune, cunoscute sub numele de „Primăvara Arabă.” Conflictul din Siria a intrat, în luna martie 2017, în cel de-al șaselea an.

 

septembrie 2017

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice