Travel Alerts

Sierra Leone

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească pe teritoriul acestui stat asupra riscului de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), ca urmare a epidemiei cu care se confruntă în ultima perioadă statele din Africa de Vest. Pentru combaterea şi prevenirea răspândirii acestui flagel, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice şi s-au lansat campanii de informare a populaţiei.

Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.


2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Sierra Leone. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Sierra Leone.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul acestei ţari vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Nigeria şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în Nigeria

Cancelarie:

Adresa: 76 Nelson Mandela Street, Plot 498, Asokoro, Abuja, Nigeria

E-mail: abuja@mae.ro

Telefon: +234-903-841-1860

Program: Luni - Vineri / 09:00 - 17:00

Secţia Consulară:

Adresa: 76 Nelson Mandela Street, Plot 498, Asokoro, Abuja, Nigeria

E-mail: abuja.cons1@mae.ro

Telefon: +234-903-841-1860

Program de lucru cu publicul: Luni și Miercuri / 09:00 - 15:00

Legalizare documente: Marți / 9:00 - 13:00

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

În cazul în care trebuie să călătoriţi în Sierra Leone, vă recomandăm cu insistenţă:

  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil!
  • Nu fotografiaţi / nu filmaţi obiective de valoare strategică (ex: poduri, etc…)
  • Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!

Recomandăm, de asemenea, persoanelor care se îmbarcă pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de Sierra Leone, să manifeste foarte mare prudenţă faţă de riscul capturării navei de către piraţi.

Cetăţenilor români care călătoresc pe teritoriul acestui stat li se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene. De asemenea, malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate în Sierra Leone.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Press Center

Countries - Geographic Regions