Travel Alerts

Republica Populară Democrată Coreeană

Ultima actualizare: 
21.01.2020

1.  Informaţii generale

Climatul de securitate din Republica Populară Democrată Coreeană se menține unul tensionat, în contextul evoluțiilor din Peninsula Coreeană din ultimii ani. Anul 2016 a fost unul marcat de creșterea numărului de teste balistice efectuate de R.P.D. Coreeană și realizarea unui nou test nuclear la 09.09.2016.

 Anul 2017 s-a menținut pe aceleași coordonate din punct de vedere al numărului de teste balistice efectuate, cu mențiunea că R.P.D.Coreeană a testat în premieră două proiectile de tip intercontinental/ICBM, nefiind exclus ca astfel de acțiuni să continue. De asemenea, în intervalul august-septembrie 2017, autorităţile nord-coreene au efectuat o serie de teste balistice, dintre care două au marcat survolarea teritoriului Japoniei, precum şi un test termonuclear, cel mai puternic de până în prezent.

Volatilitatea climatului de securitate și starea de tensiune permanentă din Peninsula Coreeană conduc la apariția unor riscuri privind izbucnirea unui conflict militar în regiune. Cu toate acestea, probabilitatea unui astfel de scenariu nu este iminentă.

Situația pe spațiu nu pare a fi afectată de evoluțiile din Peninsulă, populația fiind deja obișnuită cu un climat tensionat. Indiferent de scopul deplasărilor (turistic, afaceri, oficial etc.), deplasările străinilor în R. P. D. Coreeană sunt posibile numai cu însoţitori nord-coreeni, străinii fiind însoţiţi permanent de un ghid autohton.

Trebuie evitată introducerea în țară de materiale tipărite în limba coreeană și materiale purtătoare de informaţie care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene (inclusiv cele cu caracter religios) sau a avea caracter de denigrare la adresa R. P. D. Coreene.

Recomandăm ca aceste reguli și cutume să fie strict respectate de cetățenii români. Eventuale încălcări ale regimului de circulație sau ale legilor/cutumelor locale pot conduce la apariția unor situații ce pot pune în pericol libertatea sau chiar viața celor ce nu le respectă. Astfel de situații au existat pe spațiu în ultimii ani, fiind prezentate de presa internațională.

 

2.  Contactarea autorităţilor române

În cazul în care doriți să solicitați asistența consulară a Ambasadei României la Pyongyang, puteți să o faceți prin contactarea misiunii diplomatice la următoarele coordonate:

Adresa: Pyongyang City, Taedong District, Munhugdong

Telefoane: +86 10 65442344 / +850 2382 7336 / +850 2381 7336

Telefon urgențe: +86 10 65442344

E-mail: romania.dprk@yahoo.com.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3.  Alte recomandări

Având în vedere specificul culturii și civilizației nord-coreene, se recomandă evitarea următoarelor activități sau tipuri de comportament care pot constitui încălcări ale legii sau cutumelor locale:

  • Efectuarea unor deplasări în interiorul sau în afara capitalei fără însoțitor.
  • Introducerea în R.P.D. Coreeană a unor materiale în limba coreeană sau materiale purtătoare de informaţie care ar putea fi considerate contrare principiilor politice sau morale nord-coreene.
  • Frecventarea unor zone închise publicului precum aria de desfășurare a unor exerciții și manevre militare, zonele adiacente DMZ (Zona Demilitarizată dintre R.P.D. Coreeană și Republica Coreea);
  • Efectuarea de fotografii și/sau filmarea populației locale fără acordul acestora sau a unor obiective civile fără acordul ghidului autohton. Este strict interzisă efecutarea de fotografii sau filmarea personalului din structurile armate, de poliție sau securitate și a obiectivelor militare.
  • Afișarea unui comportament care încalcă morala publică, expunerea nudității, deținerea de droguri sau substanțe halucinogene etc.
  • Aprecieri denigratoare la adresa regimului / conducerii statului nord-coreean.

Pentru o călătorie în R.P.D. Coreeană trebuie să vă asigurați că aveți vaccinurile la zi: rubeolă, rujeolă, oreion, difteria, tetanus, vărsat de vânt, anti-polio, antigripal. Pe spațiu sunt frecvente îmbolnăvirile de: hepatită A, febră tifoidă, hepatită B, malarie, TBC sau boli gastro-intestinale. Recomandăm achiziția unor pachete turistice ce includ și asigurări de călătorie/sănătate.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Anterior efectuării unei deplasări în R.P.D. Coreană, recomandăm studierea condițiilor de călătorie de pe pagina web MAE (www.mae.ro/travel-conditions/3685#769)

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Press Center

Countries - Geographic Regions