Travel Alerts

Iordania

Ultima actualizare: 
16.01.2019


1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să se deplaseze în Iordania cu privire la existența unor riscuri, determinate de situația de securitate din zona Orientului Mijlociu.

Evoluțiile din regiune, influențate de conflictele din Siria și Irak, precum și de campania împotriva organizației teroriste DAESH, se constituie în potențiale amenințări la adresa situației de securitate din Iordania.

În ce privește situația internă de securitate, în principiu, autoritățile iordaniene întreprind demersuri susținute pentru asigurarea unui climat de stabilitate, dar, din cauza contextului regional amintit, se recomandă o conduită preventivă în contextul realizării unor deplasări pe teritoriul acestui stat.

Situația de securitate din capitala Amman nu prezintă riscuri majore, însă localități precum Irbid, Mafraq (situate în zona de nord, în proximitatea frontierei cu Siria), Zarqa (situată la 26 km de capitală) sau Maan (situată la sud) prezintă riscuri de securitate derivate, în special, din cauza unor amenințări de natură extremistă sau a unor elemente infracționale.

Chiar și în ce privește capitala, se recomandă evitarea zonelor de delimitare a Orașului Vechi, în special după rugăciunea de vineri și proximitatea taberelor de refugiați palestinieni.

Se recomandă precauție pentru deplasările către destinațiile turistice Petra și Wadi Rum, intens frecventate și de turiști români, fiind situate în partea de sud a regatului, în zona guvernoratului Maan, cunoscut pentru existența unor riscuri pe linie de securitate.

Pe de altă parte, starea precară a infrastructurii de transport auto, în special autostrada Amman – Aqaba, prezintă riscuri preponderent pe timpul nopții (din cauza carosabilului cu denivelări, gropilor, lipsei marcajelor, nerespectării regulilor de circulație, precum și a modului de condus neglijent al localnicilor etc.).

Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine iordaniene.

Legislația iordaniană sancționează cu deosebită asprime și celeritate consumul, posesia și traficul de substanțe stupefiante, indiferent de cantitate și de gradul de risc.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să acceseze paginile web:  http://amman.mae.ro şi www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie”, pentru informații actualizate. 

 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români, care doresc să călătorească în Iordania sau se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Amman şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. În situații critice, cetățenii români pot solicita asistență și protecție consulară la numărul de permanență: +962 796.017.203, cu precizarea că acest număr este dedicat exclusiv cazurilor speciale, de urgență.

De asemenea, pentru cetățenii români care vizitează Regatul Hașemit al Iordaniei, se recomandă transmiterea unui mesaj de informare pentru Ambasada României de la Amman, la adresa de e-mail amman.consul@mae.ro.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări ale posibilităţilor de intervenţie ale misiunii diplomatice în situaţii de urgenţă.

Se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații utile si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în public;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte recomandările şi anunţurile transmise de autorităţile iordaniene;
  • Să se supună controalelor instituite de autorităţi;
  • Să se informeze din surse oficiale cu privire la situaţia de securitate şi asupra demersurilor întreprinse atât de MAE român, cât şi la nivelul statelor membre ale UE;
  • Să evite zonele cu risc de criminalitate;
  • Deplasările în scop turistic să se efectueze prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (în special de către administrația hotelului la care este asigurată cazarea).

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.