Voyage Alertes

Ucraina

Ultima actualizare: 
15.02.2020

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe își menține recomandarea generală privind evitarea deplasărilor care nu sunt absolut necesare, cetățenii fiind sfătuiți să evite aglomerările mari de oameni, să respecte reglementările stabilite în acest sens și să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea Sfaturi/Alerte de călătorie, pentru informaţii cu privire la situaţia din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, inclusiv reprezentanţilor mass-media, care doresc să intre pe teritoriul Peninsulei Crimeea, să respecte reglementările stabilite în acest sens de autoritățile ucrainene.

MAE reamintește că România nu recunoaşte anexarea ilegală de Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părţi integrante ale Ucrainei. În situații ce ar necesita asistență consulară, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României de a o acorda este limitată.

În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr.367 din 4 iunie 2015.

Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.

În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.

Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani.

MAE recomandă evitarea deplasării în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde situaţia de securitate se menţine tensionată şi nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităţilor ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, pot intra în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătăţii din Ucraina, continuă să se înregistreze noi focare de rujeolă (pojar).

Creșterea rapidă a incidenței rujeolei se datorează apariției unor noi focare în regiunile: Volyn, Lviv, Transcarpatia, Chernihiv și Kiev.

Conform datelor statistice furnizate de autoritățile ucrainene, de la începutul anului 2018 au fost înregistrate 11720 de cazuri de rujeolă (4564 adulți și 7156 copii), cele mai multe fiind depistate în regiunile: Ivano-Frankivsk - 1985, Transcarpatia – 1893, Odesa – 1327 și Lviv – 1293.

Începând cu luna septembrie 2017, instituțiile locale au demarat o campanie intensivă de vaccinare a minorilor sub 9 ani, iar în ultima perioadă au decis extinderea imunizării pentru toate grupele de copii sub vârsta de 18 ani.

Recomandarea medicală a specialiștilor este, ca în cazul în care nu ați efectuat anterior vaccinul antirujeolic/ ati fost infectat cu acest virus, să vă vaccinaţi antirujeolic cu minim două săptămâni înainte de efectuarea călătoriei. De asemenea, se recomandă evitarea adunărilor și a locurilor publice unde boala se poate răspândi ușor.

Recomandăm cetăţenilor români să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea Sfaturi/Alerte de călătorie, pentru informaţii cu privire la situaţia din Ucraina.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 și +380445009935, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanență ale Ambasadei României la Kiev: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuți: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788, Consulatului României la Solotvino: +380682140918.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://kiev.mae.rohttp://odessa.mae.rohttp://solotvino.mae.rohttp://cernauti.mae.rowww.mae.rowww.consularprotection.eu şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:

 • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
 • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:

 • pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”,
 • pentru circulația feroviară – „Kvashine - Uspenka”,
 • pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”
 • punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.

În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:

 • din 5 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulația feroviară – Cervona Moghila;
 • din 23 iunie 2014, pentru circulația rutieră – Izvarine;
 • din 01 august 2014, pentru circulația rutieră – Krasna Talivka;
 • din 11 august 2014, pentru circulația rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulația rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centre de presse

Pays - Régions géographiques