Voyage Alertes

Venezuela

Ultima actualizare: 
15.02.2020

 

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să manifeste atenţie sporită în timpul deplasărilor pe teritoriul acestui stat, cetățenii fiind sfătuiți să evite aglomerările mari de oameni, să respecte reglementările stabilite de autoritățile locale și să consulte sursele de informare la dispoziție pentru informaţii actualizate cu privire la situaţia de securitate din Republica bolivariană Venezuela.

Există factori confirmați de risc în urma violențelor semnalate pe timpul manifestațiilor de protest și a confruntărilor cu forțele de ordine, soldate cu numeroase victime.

În acest context și având în vedere că situația de securitate din Republica Bolivariană Venezuela se menține instabilă, MAE recomandă cetățenilor români aflați în vizită sau în tranzit în acest stat şi în alte zone turistice, intens frecventate din această țară, să dea dovadă de maximă prudență în această perioadă, evitând locurile în care se desfășoară manifestații, aglomerările de orice fel din spaţiile publice şi de interes turistic, precum și ieșirile în oraș seara. De asemenea, cetățenii români sunt sfătuiți să evite staţionarea prelungită în zonele turistice principale, în apropierea centrelor comerciale sau a secţiilor de poliţie, iar în contextul observării unor persoane sau colete suspecte, să părăsească de urgenţă zona în care se află.

Având în vedere faptul că sunt anunțate noi manifestații de stradă pe întreg teritoriul statului, se recomandă ca cetățenii români să se delimiteze de orice acțiune de protest și să aibă în permanență asupra lor documentele de călătorie, pentru eventuale controale / filtre organizate de forțele de ordine locale.

În context, precizăm că în această țară există o lipsă acută de alimente și medicamente, iar spitalele nu mai dispun de dotările necesare, conform standardelor internaționale minimale prevăzute de către organizația Mondială a Sănătății, prin Regulamentul Sanitar Internațional (2005).

Este necesară informarea permanentă asupra evoluției interne din acest stat și verificarea disponibilității mijloacelor de transport înspre sau dinspre Republica Bolivariană a Venezuelei, fiind posibilă instituirea unor restricții de circulație sau închiderea temporară a frontierelor, zonele respective putând fi supuse unor restricții neprevăzute, de natură militară.

Se recomandă părăsirea în cel mai scurt timp posibil a acestui stat dacă nu există motive de prelungire a șederii.

 

2. Contactarea autorităţilor române

MAE reamintește că cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica bolivariană Venezuela pot apela Ambasada României la Caracas la numărul de telefon +58 212 264 12 26, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. . De asemenea, cetățenii români pot contacta Ambasada României la Caracas și la adresele de e-mail: caracas@mae.ro și caracas.consul@mae.ro.

 

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, (accident, spitalizare, decesul unei alte persoane, calamități, furt de documente de identitate, atac terorist), au la dispoziţie şi telefonul de permanență al  misiunii diplomatice a României în R. B a Venezuelei la telefoanele de permanență +58 424 159 79 27 și / sau +58 424 159 79 28.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale incidente, având în vedere posibilităţile limitate de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă, de la caz la caz.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte paginile de Internet caracas.mae.rowww.consularprotection.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Venezuela:

  • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.