Voyage Alertes

Burkina Faso

Ultima actualizare: 
23.02.2020


1. Informaţii generale

În contextul creat ulterior tentativei de lovitură de stat de la finele anului 2015 și după atentatele teroriste de la Bamako, Ouagadougou și Grand-Bassam, Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetățenilor români să manifeste maximă prudență față de călătoriile în Burkina Faso şi să renunțe la acestea dacă nu sunt deplasări imperative.

Este de reținut că situația din nordul și vestul țării (frontiera cu Mali și Niger) rămâne încordată, astfel fiind recomandată evitarea, pe cât posibil, călătoriilor în Burkina Faso, iar dacă vă aflați deja pe teritoriul acestui stat, să urmăriți mesajele emise de autoritățile locale şi să respectați regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituțiile de specialitate.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Burkina Faso.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Burkina Faso.(Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu sediul pe teritoriul Burkinei Faso ).

Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul Republicii Burkina Faso, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Senegal şi să vă anunţaţi telefonic sau prin email prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.​

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

În cazul în care trebuie să călătoriți în Burkina Faso, vă recomandăm cu insistenţă:

 • Să accesați periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”;
 • Să vă vaccinați în prealabil împotriva febrei galbene;
 • Să consultați înainte de plecare un medic privind oportunitatea unui tratament preventiv împotriva malariei;
 • Ajunși în Burkina Faso, să respectați anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Să aveți în permanenţă un document de identitate cu fotografie;
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil!
 • Evitaţi consumul de alimente şi băuturi de pe stradă sau de la chioşcurile improvizate;
 • Nu consumaţi fructe înainte de a le spăla;
 • Evitaţi schimbul de bani şi, în general, orice tranzacţie financiară ori de mărfuri în stradă;
 • Nu fotografiaţi / nu filmaţi obiective de valoare strategică (ex: poduri, depozite etc.)
 • Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!

Autorităţile din Burkina Faso solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestui stat, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centre de presse

Pays - Régions géographiques