Voyage Alertes

Peru

Ultima actualizare: 
23.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Peru că este în vigoare o Lege a Migrației, care prevede, între altele, că încălcarea ordinii publice și a ordinii interne atrage sancțiuni drastice pentru făptuitori, mergând până la expulzarea imediată și aplicarea interdicției de a intra în această țară pentru o perioadă de 15 ani. Pe cale de consecință, se recomandă cetățenilor români să se informeze din timp la agențiile de turism cu privire la condițiile de călătorie. Totodată, este încurajată încheierea unei asigurări medicale de călătorie cât mai extinse și înregistrarea prezenței la misiunea diplomatică a României la Lima, pe pagina de internet www.econsulat.ro

Persoanele care călătoresc pe cont propriu sunt sfătuite să mențină legătura cu familia și/sau prietenii pe toată durata șederii în Peru și să îi anunțe cu privire la zonele unde se află sau urmează să călătorească.

Se recomandă precauție și evitarea deplasărilor în anumite zone.

Infracțiunile de furt și tâlhărie sunt frecvente în regiunile izolate ale țării, precum şi în cartierele mărginașe din capitala Lima. Turiștilor care vizitează capitala Lima li se recomandă achiziționarea unei cazări în cartierele considerate mai sigure, respectiv Miraflores și San Isidro, dar, cu toate acestea, nici aceste două cartiere nu oferă garanții de securitate în termeni absoluți. 

Cetățenii români care se deplasează în aceste zone cu mijloace rutiere de transport în comun (autobuze interurbane) sunt sfătuiți să verifice cu agențiile de turism sau cu firmele de transport, înainte de a porni la drum, dacă infrastructura de transport din zona lor de interes sau din regiuni pe care urmează să le traverseze este accesibilă.

Aeroporturile din Peru sunt integral operaționale. Având în vedere fluxul ridicat de persoane pe aeroportul internațional Jorge Chávez din Lima și a creșterii numărului de controale, atât de securitate pentru verificarea bagajelor de mână, cât și de identitate efectuate de poliție, se recomandă cetățenilor români să efectueze din timp operațiunile de check-in și îmbarcare, prin prezentarea pe aeroport cu suficient timp înainte. Pentru zborurile internaționale se recomandă sosirea în aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora programată pentru decolare.

Toate punctele de trecere a frontierei către statele vecine sunt deschise.

Cetățenii români sunt informați că pentru achiziționarea cartelelor telefonice preplătite în Republica Peru vor trebui să fie amprentați, pe lângă prezentarea unui act de identitate valabil.

Consumul de stupefiante este strict interzis. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Peru sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail lima.consul@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Peru: +5114409396, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României la Lima: +51989483013.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://lima.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite deplasările pe timpul nopţii, locurile aglomerate, demonstraţiile, cartierele mărginaşe, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
  • Cetăţenii români sunt sfătuiţi să utilizeze taxiurile numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile neautorizate şi contactele cu persoane necunoscute.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Pentru informații și asistență turistică se recomandă contactarea instituției PROMPERU la adresa de e-mail iperu@promperu.gob.pe sau la numărul de telefon +515748000. Totodată, centrele PROMPERU din Peru pun la dispoziția turiștilor hărți și alte materiale informative.

Există un telefon de urgență pentru turiști gestionat de Poliția turistică: +51980122335, disponibil și pentru WhatsApp, care poate fi apelat în regim non-stop, 24/7. Totodată, dacă cetățenii români au probleme cu pachetele și serviciile turistice, pot apela Institutul Național pentru Concurență și Protejarea Proprietății Intelectuale (INDECOPI – www.indecopi.gob.pe.

Cetățenii români care sosesc pe aeroportul internațional Jorge Chávez din Lima pot descărca aplicația gratuită „Tourism Police Peru”, care le permite transmiterea unui semnal de alertă dacă se află într-o situație de urgență.    

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centre de presse

Pays - Régions géographiques