Centrul de presă

Vizita ministrului Afacerilor Externe Teodor Baconschi în Republica Croaţia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.09.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat astăzi, 27 septembrie 2011, o vizită oficială în Republica Croaţia, la invitaţia vicepremierului şi ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic.

Programul vizitei ministrului român a inclus convorbiri cu omologul croat, întâlniri cu preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovici şi cupreşedintele Parlamentului, Luka Bebić. De asemenea, oficialul român a ţinut o prelegere în faţa corpului diplomatic acreditat la Zagreb cu titlul „Extinderea UE: avantaje europene, beneficii regionale”. Evenimentul a fost urmat de prezentarea unei scurte piese de teatru în dialectul istro–român, cu titlul ”Unde creşte piperul”/”Juva popârul creşte”, pusă în scenă de copii din localitatea Şuşnieviţa din peninsula Istria. Vizita la Zagreb s-a încheiat cu o întâlnire a şefului diplomaţiei române cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din Republica Croaţia.

Ministrul Baconschi a transmis autorităţilor croate un mesaj de felicitare pentru finalizarea negocierilor de aderare a ţării la Uniunea Europeană şi a salutat abordarea deschisă şi sprijinul Zagrebului pentru continuarea procesului de integrare europeană a statelor din regiunea Balcanilor de Vest. „Aderarea Croaţiei poate aduce valoare adăugată pentru întreaga regiune”, a apreciat ministrul român de externe. „România şi Croaţia îşi doresc o Uniune Europeană puternică”, a mai spus ministrul Baconschi.

Şeful diplomaţiei croate a adresat mulţumiri României pentru sprijinul constant acordat în procesul de integrare europeană. Cei doi miniştri au subliniat importanţa dezvoltării unei conlucrări pragmatice între România şi Croaţia, inclusiv prin valorificarea formelor de cooperare regională, precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării sau Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est. În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, discuţiile s-au axat pe necesitatea impulsionării colaborării în domeniile apărării, justiţiei, afacerilor interne şi turismului.

Dezvoltarea relaţiilor economice dintre cele două ţări a constituit un punct central pe agenda discuţiilor oficiale. Miniştrii de externe român şi croat au agreat ideea organizării unui forum de afaceri, precum şi înfiinţarea unei Camere de Comerţ bilaterale. „Sunt sigur că printr-un forum economic vom reuşi să stimulăm schimburile economice şi investiţiile reciproce”, a declarat ministrul Baconschi.   

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea dintre cele două state pentru prezervarea dialectului istro–român, unul dintre dialectele istorice ale limbii române, vorbit în peninsula Istria din Croaţia. Printre proiectele concrete discutate s-au numărat introducerea de ore facultative de istro-română la şcoala din Şuşnieviţa şi a unor emisiuni de radio în istro-română în mass-media din regiune, precum şi dezvoltarea unor proiecte culturale şi academice comune.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Republicii Croaţia, Ivo Josipovic, au fost discutate aspecte ale relaţiilor bilaterale, europene şi regionale, cu accent pe domeniile care pot genera o intensificare a cooperării dintre cele două state. Ministrul român a subliniat importanţa sprijinirii tuturor ţărilor din regiune în eforturile de integrare europeană şi după momentul aderării Croaţiei la Uniunea Europeană. „Trebuie să menţinem un dialog dinamic la nivel regional”, a menţionat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Convorbirile cu Luka Bebic, preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, s-au axat pe modul pozitiv în care evoluează cooperarea parlamentară dintre cele două state, precum şi pe felul în care Republica Croaţia şi România gestionează problematica minorităţilor.

La întâlnirea ministrului cu mediul de afaceri din Croaţia, desfăşurată la Ambasada României, au participat reprezentanţi din domenii importante pentru cooperarea economică bilaterală – construcţii civile, industria alimentară, turism, transporturi, infrastructură portuară, industria prelucrării petrolului, servicii financiare. În cursul întrevederii, ministrul român i-a asigurat pe oamenii de afaceri croaţi de întreg sprijinul pentru dezvoltarea legăturilor comerciale dintre cele două ţări, subliniind totodată că viitoarea calitate a Croaţiei de stat membru al Uniunii Europene va facilita creşterea fluxurilor comerciale şi investiţionale bilaterale.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice