Centrul de presă

Poziţia MAE faţă de comentariile la adresa cetăţenilor români din cadrul emisiunii „On va s’ gêner!”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.10.2011

Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu indignare de comentariile din cadrul emisiunii „On va s’ gêner!”, difuzată astăzi, 5 octombrie, de canalul radio francez Europe1.  

Comentariile care au aparţinut atât moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cât şi invitaţilor săi, dau dovadă de o xenofobie evidentă, prin clişeele de factură negativă la adresa cetăţenilor români, care au fost promovate, în mod repetat, pe parcursul întregii emisiuni. Gestul este unul condamnabil cu atât mai mult cu cât, moderatorul emisiunii a făcut deja obiectul unei acţiuni de protest a ambasadei României la Paris, în aprilie 2010, pentru comentariile defăimătoare din cadrul emisiunii „On n’est pas couchés !”, difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa a intervenit la acel moment pe lângă conducerea France Télévisions semnalând derapajele.  

Referitor la emisiunea „On va s’ gêner!”, ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat şi a acţionat pe lângă instituţiile abilitate – preşedintele Consiliului Superior al Audiovizualului şi conducerea radioului Europe 1 - pentru a condamna cu fermitate orice formă de discriminare şi a solicitat luarea unor măsuri imediate. 

Reiterăm faptul că MAE respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni.

Referitor la promovarea acestui tip de emisiuni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat: „În calitate de fost ambasador al României la Paris şi om care apreciază valoarea spiritului francez, am manifestat multă deschidere faţă de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe, vin să nege şi să lovească chiar în acest spirit. M-am simţit jignit şi extrem de surprins în calitate de reprezentant al unei ţări francofone, să văd această legătură imorală care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învaţă limba franceză în şcoală şi utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de aşa numiţii „cerşetori” români. Să înţeleg de aici că modul exemplar prin care România îşi onorează angajamentele internaţionale în materie de educaţie, ca ţară aparţinând Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbană?.. Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistică, nici de informare şi vine doar să aducă prejudicii de imagine. Afirmaţii de genul « Les Roumains, on a un peu ras le cul ! » sunt jignitoare şi reprezintă o dovadă a unui spirit îngust. Cu atât mai mult, ele reprezintă comentarii periculoase din partea unei instituţii mass media, care promovează în rândul publicului său astfel de mesaje de stigmatizare colectivă cu substrat xenofob şi antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil”.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice