Centrul de presă

Ministrul Teodor Baconschi a deschis lucrările Forumului Economic privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.11.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a deschis astăzi lucrările Forumului Economic privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat în marja Reuniunii informale de la Bucureşti a miniştrilor de externe din statele riverane Dunării. Manifestarea s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Forumul Economic a reunit peste 150 de reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri şi academic, diplomaţi şi exponenţi ai autorităţilor naţionale şi locale din state riverane Dunării. Manifestarea, intitulată „Areas of Excellence in the Danube macro-region”, a oferit participanţilor cadrul pentru a-şi expune propriile viziuni, iniţiative şi a încurajat stabilirea de parteneriate concrete pentru implementarea Planului de acţiune al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Participanţii au avut ocazia să dezbată în cadrul a două grupuri de lucru  –  „Conectivitate” şi „Competitivitate şi Inovaţie” – asupra unor aspecte de interes pe marginea proiectelor privind dezvoltarea durabilă în spaţiul dunărean.

„Ne dorim, în cazul regiunii danubiene, o arie de prosperitate, în care ruptura dintre noii şi vechii membri să se reducă, să se resoarbă. Este necesar să ne concentrăm eforturile şi resursele pe domeniile în care putem aduce valoare adăugată şi rezultate palpabile” a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în intervenţia sa de deschidere a Forumului.

Referindu-se la proiecte concrete iniţiate în cadrul SUERD, ministrul Teodor Baconschi a menţionat: dezvoltarea porturilor „verzi” la Dunăre, crearea unei reţele a oraşelor creative, elaborarea unui Atlas integrat privind bazinul Dunării, autostrada Timişoara-Belgrad, proiectul de gestionare a riscurilor în Delta Dunării, dezvoltarea transportului de containere pe Dunăre, dezvoltarea reţelei de porturi dunărene, implementarea unor servicii de schimb de informaţii privind râurile, crearea unei reţele pentru cercetarea ştiinţifică şi a unui centru de excelenţă pentru Dunăre şi Marea Neagră, armonizarea legislaţiei pentru utilizarea carburanţilor pe Dunăre şi construirea a două poduri pe Dunăre.

În ceea ce priveşte interesul românesc, este limpede că, în vremuri tulburi, pentru a nu risca periferizarea, avem nevoie de o ancoră puternică în Europa Centrală şi Strategia UE pentru Regiunea Dunării - pentru care politicienii s-au luptat şi pe care Consiliul European a adoptat-o - este o platformă în care putem să punem foarte mult interes naţional, bilateral, transfrontalier şi regional”, a adăugat ministrul Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul esenţial pe care îl are potenţialul oferit de parteneriatele public-privat, evocând cadrul legislativ românesc propice derulării acestora şi a făcut apel la necesitatea preluării de asistenţă şi suport, inclusiv pe parte financiară, din partea partenerilor SUERD.

Trebuie să folosim Dunărea ca pe o coloană vertebrală a Europei Centrale şi a Europei, în general”, a conchis ministrul Teodor Baconschi în încheierea alocuţiunii sale.

La rândul său, ambasadorul Johannes Eigner, coordonator naţional al SUERD din partea Austriei, a subliniat importanţa menţinerii interesului cetăţenilor pentru acest proiect european şi a unei bune coordonări între aşteptările acestora şi rezultatele obţinute.

Pe de altă parte, vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, a declarat că implementarea Strategiei Dunării reprezintă provocarea cea mai importantă, iar colaborarea dintre Guvern şi Parlament este „binomul pentru reuşita strategiei pe termen lung şi pentru sustenabilitatea proiectelor”.

Sorina Plăcintă, preşedinte al subcomisiei pentru Strategia Dunării a Comisiei de afaceri europene a Senatului României, a insistat asupra relaţiei dintre dezvoltarea regiunilor Dunării şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, evocând faptul că un rol important în succesul strategiei îi revine modului în care sunt comunicate beneficiile concrete pe care SUERD le aduce cetăţenilor.

Kurt Puchinger, reprezentant al municipalităţii Viena şi coordonator de domeniu prioritar în cadrul SUERD, a subliniat necesitatea dezvoltării unei platforme intermediare între proiectele de dezvoltare pentru Regiunea Dunării şi cele legate de obţinerea finanţării, insistând asupra nevoii de îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor europene într-un mod creativ şi eficient.

Ivo Gonner, primarul oraşului Ulm, a relevat avantajele ce decurg din implementarea proiectelor dunărene: îmbunătăţirea calităţii apei (dând exemplul  Rinului), navigabilitatea, dezvoltarea infrastructurii navigabile, valorificarea energetică a resurselor fluviale, dezvoltarea comercială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. De asemenea, a menţionat că optimizarea proceselor de absorbţie este fundamentală pentru proiectele regionale, insistând asupra necesităţii experţilor la nivel local.

Profesorul Daniel Dăianu a atras atenţia că, în actualul context european financiar, atragerea de fonduri europene poate fi un proces dificil, subliniind nevoia de atragere de capital din zone terţe. Alături de avantajele menţionate, unul dintre beneficiile economice ale dezvoltării dunărene îl va reprezenta reconstrucţia industrială pe baze noi.

Mai multe informaţii privind Strategia UE pentru Regiunea Dunării puteţi obţine accesând secţiunea special dedicată de pe site-ul MAE: http://www.mae.ro/strategia-dunarii.

 

Alte articole pe aceeaşi temă