Centrul de presă

MAE salută adoptarea deciziei privind aderarea Principatului Liechtenstein la spaţiul Schengen

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.12.2011

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea deciziei privind aderarea Principatului Liechtenstein la spaţiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 13 decembrie 2011, de la Bruxelles.

România a susţinut aderarea Principatului Liechtenstein la spaţiul Schengen şi consideră că decizia adoptată reflectă o abordare corectă, bazată exclusiv pe recunoaşterea îndeplinirii criteriilor stipulate în acquis-ul Schengen, fără a fi impuse criterii suplimentare de orice fel, extrinseci acestui acquis.

Începând cu luna februarie 2011, Principatul Liechtenstein a demarat procesul de evaluare Schengen. Acest proces s-a finalizat pozitiv în luna noiembrie 2011.

Decizia privind aderarea Principatului la spaţiul Schengen a fost adoptată cu unanimitatea statele membre care aplică în totalitate sau parţial acquis-ul Schengen.

Conform art. 10, para. 1, alin. 3 al Protocolului de Aderare, statele membre care participă doar parţial la implementarea acquis-ului Schengen (cazul României, care implementează acquis-ul Schengen în domeniul SIS/SIRENE), iau parte la decizia de aderare a Liechtenstein-ului.


Informaţii suplimentare

Principatul Liechtenstein se învecinează cu Elveţia şi Austria, state membre Schengen şi are exclusiv frontiere interne UE.

În conformitate cu Protocolul încheiat între UE, Confederaţia Helvetică şi Principatul Liechtenstein, la 28 februarie 2008, acesta din urmă a aderat la implementarea, aplicarea şi dezvoltarea acquis-ului Schengen. 

  

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice