Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la cea de-a II-a reuniune a punctelor naţionale de contact şi a coordonatorilor naţionali de domenii prioritare din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.01.2012

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a participat astăzi, 30 ianuarie 2012, la lucrările de deschidere a celei de-a II-a reuniuni a coordonatorilor naţionali şi de domenii prioritare din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din toate cele 14 state din dunărene. La reuniune mai participă reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Europene de Investiţii.

Principalele subiecte de pe agenda reuniunii, care se desfăşoară în perioada 30-31 ianuarie 2012, la Bucureşti, vizează discutarea mecanismelor referitoare la implementarea Strategiei Dunării, analiza managementului intern, implementarea proiectelor, problematica finanţării acestora şi modalităţile cele mai adecvate de comunicare.

În deschiderea lucrărilor reuniunii, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat că Strategia Dunării reprezintă, pe fundalul actualei crize economice şi financiare europene, un instrument important, o oportunitate extraordinară pentru macro-regiunea dunăreană, care trebuie să se materializeze cât mai curând, în acest an, în proiecte concrete, ce vor constitui unitatea de măsură a eficienţei Strategiei. „Strategia Dunării reprezintă un proiect inovator – regional şi european – care are o abordare de jos în sus, ghidată de parametri dinamici precum dezvoltarea durabilă, politicile comunitare şi coeziunea teritorială”. A apreciat că „este nevoie ca Strategia să determine ca regiunea să devină mai competitivă şi mai atractivă mai ales pentru tânăra generaţie”. 

Referitor la procesul de implementare a proiectelor fanion la nivelul statelor riverane, oficialul român a susţinut promovarea acestora pentru modernizarea navigaţiei pe Dunăre, menţinerea şi dezvoltarea mediului înconjurător, promovarea energiei regenerabile şi a conservării biodiversităţii, stimularea investiţiilor private în domeniul cercetării.