Centrul de presă

Prezentarea scrisorilor de acreditare ale ambasadorului României în Mongolia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.03.2012

La 20 martie 2012, Doru Costea şi-a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Mongoliei, Tsakhia Elbegdorj, în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Mongolia, cu reşedinţa la Beijing.

Cu acest prilej, Doru Costea a transmis un salut prietenesc şi cele mai bune urări din partea Preşedintelui României, Traian Băsescu, şefului statului mongol, împreună cu dorinţa României de a impulsiona relaţiile de cooperare dintre cele două ţări. A arătat că obiectivele principale ale mandatului său se concentrează pe promovarea cooperării economice, extinderea dialogului politic şi dezvoltarea relaţiilor inter-umane, inclusiv ca parte a dialogului dintre Uniunea Europeană şi Mongolia. A menţionat că dialogul politic bilateral vizează şi aprofundarea colaborării dintre cele două ţări în cadrul Comunităţii Democraţiilor, a cărei Preşedinţie este deţinută de Mongolia în această perioadă.

Preşedintele Elbegdorj a transmis Preşedintelui României un mesaj de prietenie şi dorinţa de consolidare a relaţiilor bilaterale în perioada următoare. A arătat, de asemenea, că aşteaptă cu interes să se întâlnească cu şeful statului român şi a apreciat disponibilitatea României de a dezvolta în continuare relaţiile de cooperare, cu precădere în pregătirea specialiştilor în domeniile de care Mongolia are nevoie.

A adăugat că Mongolia contează pe sprijinul României în promovarea obiectivelor pe care le urmăreşte Comunitatea Democraţiilor, pornind de la experienţa valoroasă a României în construcţia democratică.

Au fost trecute în revistă posibilităţile de cooperare bilaterală, mai ales în domeniul economic, având în vedere programele mongole de valorificare a resurselor minerale şi expertiza românească în domeniu, care a contribuit la formarea multor specialişti mongoli.

 

Informaţii suplimentare:

România şi Mongolia au stabilit relaţii diplomatice în 1950. După 1997 ambasadorul României la Beijing este acreditat şi în Mongolia, iar reprezentarea diplomatică a Mongoliei la Bucureşti este asigurată de la Sofia.

În cele două ţări funcţionează Consulate Onorifice care se implică energic în promovarea relaţiilor de cooperare româno-mongole, în special în domeniul schimburilor inter-umane.

Mongolia înregistrează în ultimii ani ritmuri accelerate de dezvoltare prin valorificarea, în primul rând, a resurselor sale minerale.

Mongolia este un promotor activ al principiilor dezvoltării democratice şi deţine Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada 2011-2013.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice