Arhiva diplomatică

Program. Coordonate de contact

Arhiva istorică se află în Palatul Victoria din Piaţa Victoriei nr. 1, sector 1, Bucureşti.
 
Telefon: +40 21 3191564; +40 21 3143400 int. 1472.
E-mail: uad@mae.ro
Palatul Victoria fiind situat în partea de nord a Bucureştiului este uşor accesibil:
  • de la Gara de Nord, pe linia autobuzului nr.182, staţia "Piata Victoriei", sau cu metroul, magistrala 1, staţia "Piata Victoriei";
  • de la aeroportul Otopeni, pe linia autobuzului Expres nr.783, staţia "Piaţa Victoriei".  

 

În atenția cercetătorilor la Arhivele Diplomatice: sala de studiu “Grigore Gafencu” de la Palatul Victoria se redeschide din data de 3 decembrie 2019, conform programului obișnuit.

Pentru buna desfășurare a cercetării dumneavoastră, vă rugăm să vă programați mai întâi, la telefon 021 4311761 sau prin e-mail: alina.iancu[at]mae.ro .

Vă mulțumim pentru înțelegere!

 


Accesul la sala de studiu

1. Accesul la sala de studiu “Grigore Gafencu” este permis tuturor cercetătorilor, cadre universitare, studenţi, altor specialişti şi persoane interesate, din România şi din străinătate. Cetăţenii români trebuie să adreseze o cerere directorului Unităţii Arhive Diplomatice, iar cetăţenii străini trebuie să adreseze o cerere ministrului Afacerilor Externe.

Solicitarea se va transmite împreună cu o copie după actul de identitate folosit pentru legitimare. După analizarea solicitării, cercetătorii vor fi contactați pentru a li se comunica răspunsul și pentru a fi programați la sala de studiu.

2. Consultarea documentelor Arhivelor Diplomatice ale M.A.E. se face potrivit prevederilor Legii nr. 16/ 1996 a Arhivelor Naţionale, a normelor naţionale privind protecţia informaţiilor clasificate, precum şi a Regulamentului privind consultarea Arhivelor Diplomatice (2004). Anexa nr. 6 din Legea nr. 16/ 1996 stipulează termenele după care se pot da spre studiu publicului anumite categorii de documente, având în vedere data la care au fost create, astfel:

  • registrele de stare civilă, după 100 de ani de la crearea lor;
  • dosarele personale, după 75 de ani de la crearea lor;
  • documentele privind viaţa privată a unei persoane, după 40 de ani de la moartea acesteia;
  • documentele privind politica externă, după 50 de ani de la crearea lor;
documentele notariale şi judiciare, după 90 de ani de la crearea lor.
 
      

Orar

Accesul în sala de studiu este permis în zilele de luni-joi, între orele 9,30 - 15,30, în limita locurilor libere.

Cercetătorii sunt rugaţi să-şi anunţe prezenţa în avans, pentru a rezerva locul. Accesul în sala de studiu este permis până la ora 11,30.

 

Publicarea documentelor diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe este singurul autorizat să publice documente din propriile arhive. Publicarea unor documente din Arhivele M.A.E. de către alte instituţii sau persoane fizice este permis numai cu avizul conducerii Ministerului.

 

Multiplicarea

În baza aprobării conducerii Arhivei MAE, cercetătorul poate fotocopia cu mijloace proprii (camera foto) documentele selectate, sau poate solicita efectuarea acestora de către personalul Arhivei Diplomatice. Acest serviciu este gratuit.

Cercetătorul este obligat să completeze şi să semneze de fiecare dată următoarele documente: fişa de consultare a dosarului, buletinul de cerere, registrul de sală.