Vecinătatea de interes a României ca stat…

Republica Moldova


Dezvoltarea relaţiei cu Republica Moldova reprezintă o prioritate a politicii externe a României, fondată pe comuniunea de istorie, limbă, tradiţii şi cultură şi pe susţinerea aspiraţiilor europene ale statului vecin. Pe aceste baze, reperele fundamentale ale relaţiei – strâns interconectate între ele – sunt:

  • sprijin pentru traseul european al Republicii Moldova;
  • intensificarea cooperării concrete, pentru racordarea strânsă a Republicii Moldova la România şi la spaţiul european.

Aprofundarea relaţiilor privilegiate cu Republica Moldova se bazează pe aplicarea – atât în plan politic, cât şi economic – a unui parteneriat cu vocaţie europeană, stabilit prin Declaraţia privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republicii Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova (2010), şi Planul de acţiune pentru punerea în aplicare a Declaraţiei (2012).

În plan instituţional, au fost dezvoltate instrumente noi pentru susţinerea dialogului politic şi a cooperării bilaterale, astfel:

  • Comisia interguvernamentală România-Republica Moldova pentru integrare europeană (prima sesiune: iulie 2012; cea mai recentă, a treia - la Bucureşti, la 4 martie 2015).
  • Comisia comună pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova (prima  sesiune: martie 2012; cea mai recentă, a patra – la Bucureşti, la 17-18 iunie 2014).

De asemenea, la 22 septembrie 2015 a avut loc, la Neptun, a doua şedinţă comună a guvernelor României şi Republicii Moldova (prima – la 3 martie 2012, la Iaşi).

Este în curs de implementare Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. În baza documentului, România a acordat asistenţă substanţială pentru:

  • eliminarea efectelor inundaţiilor din Republica Moldova (2010);
  • finanţarea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni, pe teritoriul Republicii Moldova (2013-2014);
  • reabilitarea infrastructurii educaţionale din Republica Moldova (2014 - prezent).

La 7 octombrie 2015 a fost semnat, la Chişinău, Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, prin care partea română va acorda un împrumut în valoare de 150 milioane euro. Acordul este în procedură de ratificare de partea română.

România este ferm angajată în susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, de reforme democratice şi de modernizare de ansamblu a statului vecin. Sprijinul României a facilitat, în momente-cheie, avansarea agendei europene a Republicii Moldova şi atingerea obiectivelor de etapă legate de liberalizarea vizelor şi semnarea Acordului de Asociere.

ianuarie 2016