Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe Andrei Marga la acţiunile ocazionate de vizita în România a Comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.06.2012

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga, în calitate de preşedinte al Forumului Naţional al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), a participat, astăzi, 30 iunie 2012, la Drobeta Turnu Severin şi Calafat, la acţiunile prilejuite de vizita în România a Comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn.

În cadrul discuţiilor cu comisarul european pentru politică regională, ministrul Andrei Marga a susţinut necesitatea menţinerii angajamentului politic la nivel înalt pentru implementarea rapidă a unor proiecte integrate şi viabile, în beneficiul întregii regiuni. Obiectivele României pentru anul în curs sunt continuarea punerii în aplicare a Strategiei şi consolidarea profilului României ca stat promotor al acesteia. Demnitarul român a subliniat că printr-o colaborare la nivel regional, această strategie comunitară ar putea reprezenta un model de colaborare la nivel european.

„La un an de la adoptarea Strategiei de către Consiliul European, la 24 iunie 2011, România poate evidenţia că din lista celor 150 de proiecte majore aprobate de către Guvernul României, finanţate din fondurile structurale şi de coeziune ale actualului cadru bugetar 2007-2013 al UE,  83 dintre acestea au relevanţă pentru Strategie. De asemenea, pentru România rămâne de importanţă majoră asigurarea unei finanţări adecvate pentru proiectele SUERD care vor fi implementate în cadrul viitoarei perspective financiare multianuale a UE (2014-2020)", a adăugat ministrul Marga.

In contextul vizitei, ministrul afacerilor externe a participat şi la Conferinţa cu tema « Creşterea competitivităţii regiunii transfrontaliere România – Bulgaria prin inovare şi transfer tehnologic », organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Mehedinţi şi Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate, Filiala Călăraşi.

În deschiderea lucrărilor, ministrul Andrei Marga a subliniat importanţa SUERD, evidenţiind că „Strategia este un cadru de cooperare dedicat comunităţilor locale, de afaceri, universitare şi pentru societatea civilă din statele riverane". În acelaşi timp, oficialul român a subliniat că la nivel naţional există deja propuneri de proiecte concrete, precum realizarea interconectărilor de energie cu statele vecine României, construirea a noi poduri peste Dunăre, eliminarea unor obstacole legate de navigaţia pe Dunăre, modernizarea porturilor fluviale şi transformarea lor în porturi „verzi”, reducerea  riscului de inundaţii în bazinul Dunării şi întărirea cooperării în situaţii de urgenţă. Totodată, ministrul Marga a subliniat potenţialul de dezvoltare pe care îl are regiunea Dunării, dată fiind conexiunea cu zona extinsă a Mării Negre. Programul înalţilor oficiali  a mai inclus şi vizitarea Hidrocentralei de la Porţile de Fier I, Centrul de dirijare a traficului naval Drobeta Turnu Severin şi infrastructura de pe malul românesc al podului Calafat-Vidin.

La eveniment au mai participat, alături de Comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn, miniştri şi secretari de stat responsabili de implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării: ministrul dezvoltării regionale şi turismului Eduard Hellving, ministrul mediului şi pădurilor Rovana Plumb, secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Valentin Preda, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu.


Informaţii suplimentare

Strategia Dunării este cel de-al doilea instrument comunitar de cooperare macro-regională din cadrul Uniunii Europene, după Strategia UE pentru regiunea Marii Baltice, la care sunt invitate să participe statele membre şi statele terţe riverane.

Strategia a fost elaborată de către Comisia Europeană în cursul anului 2010, pe baza contribuţiilor aduse de diferiţi actori interesaţi de acest proiect european din statele din bazinul Dunării, în urma procesului de consultare publică realizat de Comisia Europeană şi de fiecare stat riveran, inclusiv de România.

România şi-a asumat, alături de Austria, rolul de iniţiator şi promotor al Strategiei Dunării, iniţiativă adoptată de şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene la 24 iunie 2011. In prezent, România se află în faza de implementare a SUERD, principalul obiectiv al etapei fiind derularea de proiecte concrete, parte dintre acestea fiind menţionate în Planul de Acţiune.