Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Luminiţa Odobescu la Forumul de Investiţii "Implicarea Chinei în dezvoltarea regiunii Dunării"

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.07.2012

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a participat astăzi, 9 iulie,  la Forumul de Investiţii "Implicarea Chinei în dezvoltarea regiunii Dunării", eveniment organizat de  Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

Acţiunea se înscrie în seria manifestărilor organizate de către Ministerul Afacerilor Externe, în scopul promovării obiectivelor Strategiei UE pentru regiunea Dunării, inclusiv a dimensiunii sale externe, la un an de la debutul etapei de implementare a Strategiei.

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a salutat prezenţa semnificativă a oamenilor de afaceri chinezi la Forumul de Investiţii şi interesul acestora  pentru regiunea Dunării, acest eveniment evidenţiind evoluţia dinamică a relaţiei dintre România şi China şi interesul reciproc pentru explorarea şi diversificarea oportunităţilor în domeniul cooperării economice bilaterale. Dunărea, prin cadrul oferit de strategia europeană, reprezintă o astfel de oportunitate.

Luminiţa Odobescu a  exprimat satisfacţie faţă de bilanţul pozitiv care a încheiat primul an de implementare a Strategiei Dunării, subliniind implicarea României în coordonarea celor trei domenii prioritare, respectiv, navigabilitate, mediu, cultură şi turism şi accentul care este pus, în prezent, pe promovarea de proiecte concrete.

De asemenea, a evidenţiat că, printr-o structură instituţională funcţională,  au fost promovate o serie de proiecte menite să susţină dezvoltarea economică în regiunea dunăreană: noi poduri dunărene, porturi şi trasee turistice „verzi”, Centrul pentru cercetare de la Murighiol, Atlasul digital, reţeaua logistică şi Centrul de promovare a exporturilor etc.

Secretarul de stat s-a referit şi la importanţa dimensiunii externe a Strategiei, la interesul de a asigura  vizibilitatea  internaţională a Dunării şi la explorarea posibilităţilor de schimb de experienţă cu alte regiuni. Conexiunea strategică a Dunării cu Marea Neagră şi respectiv cu Asia Centrală oferă deschidere spre alte formate de cooperare regională, inclusiv de pe alte continente. Interesul arătat de partenerii chinezi pentru regiunea Dunării este relevant în acest sens.