Centrul de presă

MAE a finalizat expedierea materialelor necesare secţiilor de votare din străinătate

Data: 
26.07.2012

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare secţiilor de votare din străinătate pentru exprimarea votului. Materialele distribuite sunt:  600.000 de buletine de vot; 400.000 de autocolante, prezentate sub formă de benzi conţinând 15 autocolante/buc.; 1000 ştampile cu inscripţia VOTAT; 306 ştampile cu inscripţia ANULAT; 306 ştampile cu numărul de control alocat secţiilor; 10 tuşiere.

În repartizarea materialelor, s-a avut in vedere o serie de principii:

Pentru stabilirea numărului de buletine de vot alocate fiecărei secţii s-a utilizat ca referinţă numărul de votanţi prezenţi la urne la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2009, dat fiind faptul că acesta a reprezentat cel mai mare număr de votanţi la ultimele prezentări la urne (2007 – referendum, 2008 - alegeri parlamentare, 2009 – alegeri europarlamentare şi alegeri prezidenţiale). Numărul de buletine alocate a fost calculat după formula 1 X 4, formulă folosită şi la precedentele prezentări la urne, fiind avute în vedere atât posibilitatea prezentării unui număr mai mare de electori, cât şi posibilitatea anulării buletinelor, din diferite considerente.

În ceea ce priveşte capitalele statelor pe al căror teritoriu se află un număr mare de cetăţeni români, au fost repartizate mai multe buletine de vot, astfel încât să existe posibilitatea redistribuirii, pe bază de solicitări, la misiunile din teritoriu sau din vecinătate.

Pentru stabilirea numărului de autocolante s-a făcut diferenţierea între statele din spaţiul UE şi alte câteva state unde cetăţenii români au dreptul de a circula şi pe baza cărţii de identitate (de ex. Albania, Croaţia, Muntenegru, Macedonia, Serbia) şi restul statelor. În acest sens, în spaţiile UE şi apropiate, având în vedere preponderenţa votului cu cartea de identitate, distribuirea autocolantelor s-a realizat conform formulei consacrate la buletine, în procent de 80%. În afara UE, unde se votează preponderent cu paşaport, s-a luat în calcul dublul numărului de votanţi din 2009, benzile fiind multiplu de 15 autocolante; (spre exemplificare, pentru un număr de 100 de votanţi în 2009, a fost dublată cifra, respectiv 200, şi s-a rotunjit - în plus sau în minus - astfel încât cifra finală să reprezinte multiplu de 15, rezultatul final fiind 210 sau 180).

Repartizarea ştampilelor cu inscripţia VOTAT s-a realizat, de asemenea, prin raportare la numărul de votanţi din 2009, astfel: două ştampile pentru secţiile la care s-au prezentat sub 500 de votanţi; trei ştampile pentru secţiile cu 500 – 1000 de votanţi; patru ştampile pentru secţiile cu 1000 – 1500 de votanţi şi cinci ştampile pentru cele cu peste 1500 de votanţi. Excepţia au constituit-o secţiile nou înfiinţate, la propunerea misiunilor şi a comunităţilor româneşti din străinătate, la care au fost repartizate între trei şi patru ştampile în funcţie de buletinele alocate. Secţiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunităţi mari de cetăţeni români şi în zone turistice, dată fiind perioada în care se va desfăşura referendumul (ex: Italia, Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania).

Ştampilele ANULAT şi cele cu numărul de control al secţiilor au fost repartizate câte una pentru fiecare secţie. Tuşierele au fost repartizate astfel: opt în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi două la Biroul Electoral pentru secţiile de votare din afara ţării (BES).

Ministerul Afacerilor Externe se preocupă de asigurarea condiţiilor astfel încât orice cetăţean român să îşi poată exercita dreptul de vot.