Centrul de presă

Briefingul de presă al purtătorului de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga – evenimente de pe agenda diplomaţiei româneşti şi stadiul organizării referendumului la nivelul MAE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.07.2012

Secretarul de stat Ovidiu Dranga, purtătorul de cuvânt al MAE,  a susţinut astăzi, 26 iulie 2012, briefingul de presă săptămânal al MAE pe teme de actualitate, trecând în revistă evenimentele recente de pe agenda diplomaţiei româneşti, precum şi stadiul pregătirilor  la nivelul MAE pentru buna desfăşurare în străinătate a referendumului din 29 iulie 2012.

În ceea ce priveşte evenimentele la care a participat ministrul afacerilor externe în ultima săptămână, secretarul de stat a făcut referire la participarea ministrului Andrei Marga la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) şi în marja CAE, participarea ministrului la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (23 iulie).

În ceea ce priveşte chestiunile de natură consulară, secretarul de stat Ovidiu Dranga a reamintit restricţiile de circulaţie aflate în vigoare în Muntenegru, detaliile organizatorice legate de desfăşurarea cursei de Formula 1 de la Hungaroring, din Ungaria, închiderea temporară a punctului de trecere a frontierei Cilvegozu, precum şi faptul că MAE a elaborat şi a pus la dispoziţia celor interesaţi un Ghid de călătorie pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Londra.

În ceea ce priveşte detaliile privind pregătirea la nivelul MAE a referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012, purtătorul de cuvânt al MAE a trecut sintetic în revistă eforturile realizate la nivelul instituţie în ultimul interval pentru buna desfăşurare a scrutinului în străinătate, conform atribuţiilor care în revin, pe baza legii. Astfel, acesta a menţionat faptul că Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României a materialelor necesare secţiilor de votare din străinătate pentru exprimarea votului, iar repartizarea acestora este disponibilă pe site-ul MAE. Toate informaţiile referitoare la acest subiect se regăsesc pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii dedicate referendumului - http://www.mae.ro/referendum2012.

La briefing a participat şi secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, care a prezentat o aplicaţie dezvoltată de instituţie, respectiv o hartă pe baza Google maps, pentru a uşura accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare. Harta tuturor secţiilor de votare din afara ţării (atât cele organizate în cadrul misiunilor diplomatice, cât şi în afara acestora) va fi disponibilă pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii dedicate referendumului - http://www.mae.ro/sectii-de-votare-referendum.