Cooperarea în format trilateral

Trilaterala România - Bulgaria – Turcia

 

Iniţiatoarea cooperării a fost Bulgaria (iunie 1997), iar prima întâlnire la vârf a avut loc la Varna, la 3 octombrie 1997.

Dimensiuni de cooperare:

  • dimensiunea politică - între cele trei ţări există interese convergente şi voinţa de a contribui la dezvoltarea şi întărirea cooperării, bunei vecinătăţi şi a democraţiei în zonă;
  • dimensiunea de securitate - are în vedere colaborarea în domeniile combaterii crimei organizate, a traficului ilegal cu arme, droguri, persoane etc. În acest sens, au fost semnate o serie de documente: Acordul de cooperare între guvernele celor trei ţări privind combaterea terorismului, corupţiei, traficului ilicit şi spălării banilor (Antalya, 17 aprilie 1998), precum şi Protocolul privind cooperarea pentru acordarea de asistenţă în situaţii de urgenţe umanitare (Ceşme, Turcia, 15 mai 2002);
  • dimensiunea economică - se axează pe intensificarea cooperării în domeniul infrastructurilor de transport şi energetice, al schimburilor economice şi comerciale şi dezvoltarea relaţiilor în domeniul turismului.


La 11 iulie 1998, la Sofia a avut loc reuniunea trilateralei la nivelul primilor miniştri, iar la 12 martie 1999, a fost semnat, la Sinaia, Acordul trilateral de cooperare în domeniul turismului.

România a fost gazda celui de-al VI-lea Summit în perioada 3-4 iunie 2003, la Neptun. Cu această ocazie, a fost adoptată o Declaraţia comună care a reconfirmat importanţa şi viabilitatea dialogului politic la nivel înalt în format trilateral atât pentru cooperarea dintre România-Bulgaria şi Turcia, cât şi pentru stabilitatea şi securitatea Europei de Sud Est.

Trilaterala România-Bulgaria-Turcia, alături de cea în oglindă cu Grecia (România-Bulgaria-Grecia), s-au dovedit a fi extrem de oportune pentru consolidarea sprijinului Turciei, respectiv Greciei (state membre NATO), pentru realizarea obiectivului strategic al României şi Bulgariei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.

 

 

DBVCR/martie 2012