Dosare de actualitate

Participarea României la Sistemul de apărare antirachetă

  Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România
  [ PDF, 3MB ]
Acord comentat


Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (European Phased Adaptive Approach / EPAA), decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al ţării noastre atât în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziţiei României de Aliat de încredere în cadrul NATO. EPAA constituie contribuţia SUA la arhitectura sistemului NATO antirachetă. Ca atare, proiectul bilateral cu SUA va reprezenta o contribuţie valoroasă la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

În acelaşi timp, acest proiect bilateral cu SUA contribuie substanţial la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Procesul de negociere a Acordului, destinat să reglementeze cooperarea bilaterală cu SUA în domeniul apărării antirachetă, a fost demarat la 17 iunie 2010, textul fiind agreat la nivelul celor două delegaţii (ad referendum) la capătul a şapte runde de negocieri.

La 3 mai 2011, Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat public decizia CSAT privind aprobarea amplasării la Baza Militară Deveselu, în judeţul Olt, a componentelor din România ale sistemului de apărare antirachetă. La 6 iunie 2011, Acordul a fost parafat de cei doi negociatori-şefi, Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, la Washington.

La 13 septembrie 2011, ministrul afacerilor externe al României şi secretarul de stat al SUA au semnat, la Washington, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea în România a sistemului SUA de apărare împotriva rachetelor balistice.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul României prin Legea nr. 290/2011, iar la 23 decembrie 2011 a intrat în vigoare.

Pentru implementarea acordului, în perioada 2012 - 2014, a avut loc o activitate intensă a echipelor de negociatori ale celor două state, în vederea convenirii Aranjamentelor de Implementare, precum şi a amendamentelor la Aranjamentele de Implementare existente în baza Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României, semnat la Bucureşti, la 6 decembrie 2005. Au fost convenite şi semnate 14 asemenea documente bilaterale, necesare pentru punerea în aplicare a Acordului bilateral privind apărarea antirachetă.

Decizia României de participare la sistemul american EPAA este în deplin acord cu hotărârile privind apărarea antirachetă a NATO, adoptate la Summit-urile Alianţei de la Bucureşti (aprilie 2008), Strasbourg/Kehl (aprilie 2009), Lisabona (noiembrie 2010), Chicago (mai 2012) şi Ţara Galilor (2014).

România sprijină dezvoltarea unui sistem NATO de apărare antirachetă, care să se bazeze pe elementele principiale decise la ultimele Summit-uri Aliate, respectiv indivizibilitatea securităţii Alianţei, solidaritatea colectivă, acoperirea integrală a teritoriului Aliat.

Ca atare, România a susţinut şi salutat declararea – la Summit-ul de la Chicago – a capabilităţii interimare a NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. Acest moment reflectă atât coeziunea, cât şi determinarea Alianţei de a menţine calendarul convenit pentru edificarea sistemului ca o capabilitate de sine stătătoare, dar complementară, ce consolidează combinaţia tradiţională de capabilităţi ale NATO în domeniile convenţional şi nuclear. Apărarea antirachetă este un exemplu concludent, care conferă substanţă conceptului Smart Defense

Implicarea României are loc începând cu Faza a II-a a programului EPAA. Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, judeţul Olt, de interceptori tereştri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB). Faza a II-a a EPAA, prin facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, va permite atingerea capabilităţii iniţiale a sistemului NATO, după declararea capabilităţii interimare la Summit-ul de la Chicago.

La 15 martie 2013, secretarul apărării al SUA, Chuck Hagel, a anunţat decizia Administraţiei americane de renunţare la cea de-a IV-a Fază a EPAA (care presupunea, în orizontul de timp 2022, amplasarea în Polonia a interceptorilor SM3-IIB). Cu această ocazie, demnitarul american a reafirmat angajamentul SUA faţă de protecţia teritoriului NATO împotriva rachetelor balistice. El a specificat că, prin derularea fazelor I-III ale EPAA, inclusiv prin operaţionalizarea (până în 2018) a viitoarelor facilităţi antirachetă din România şi Polonia, sistemul BMD al SUA va asigura acoperirea întregului teritoriu al Aliaţilor europeni (“The US commitment to Phases 1 through 3 of the EPAA and NATO missile defense remains ironclad, including the planned sites in Poland and Romania. The US missile defense deployments to Europe will be capable of providing coverage of all European NATO territory in the 2018 timeframe, so there will be no impact on the defense of NATO”).

La 28 octombrie 2013 a avut loc, la Baza Militară Deveselu, ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă. Alături de oficialii români, la eveniment au participat dr. James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare din cadrul Departamentului SUA al Apărării, ambasadorul Alexander Vershbow, Secretar General adjunct al NATO, precum şi o delegaţie americană de înalţi oficiali civili şi militari de la Departamentele de Stat şi al Apărării din SUA. Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai ministerelor afacerilor externe din Turcia şi Polonia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice şi care contribuie, astfel, la sistemul antirachetă al NATO.

În îndeplinirea angajamentului României cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, ţara noastră a găzduit în noiembrie 2014, la Bucureşti, Conferinţa multinaţională şi expoziţia Agenţiei pentru Apărare împotriva Rachetelor Balistice a SUA în domeniul apărării antirachetă. 

La 18 decembrie 2015, a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ceremonia de marcare a declarării capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza Militară Deveselu, moment special pe linia materializării obiectivelor Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, precum şi pentru consolidarea relaţiei transatlantice. Ministrul afacerilor externe a declarat, cu acel prilej, că „Astăzi, facilitatea antirachetă de la Deveselu are toate componentele operaţionale necesare pentru a-şi îndeplini misiunea, dobândind astfel capabilitatea tehnică”.

Cu prilejul ceremoniei, s-a dat citire Declaraţiei Comune româno-americane privind semnificaţia momentului de marcare a capabilităţii tehnice a facilităţii Aegis Ashore (documentul poate fi accesat la:  http://www.mae.ro/node/35110 ). Înregistrarea video a ceremoniei poate fi accesată pe pagina de Internet: http://www.mae.ro/node/35107.

La Summit-ul NATO de la Varșovia a fost declarată capacitatea inițială operațională a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO. Decizia a fost posibilă prin transferarea  comenzii  și controlului asupra  faclității de la Deveselu, județul Olt, a către NATO, marcându-se astfel o nouă etapă de dezvoltare a sistemului aliat de apărare împotriva rachetelor balistice.

Pentru mai multe informaţii privind participarea României la arhitectura de apărare antirachetă, click AICI.

octombrie 2016

 

 


 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA