Securitate internațională

Rolul NATO în actualul context internaţional

NATO este o alianță politico-militară, înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și 10 state europene. În prezent, cuprinde 29 de state membre din Europa și America de Nord.

Alianta este o asociere de state libere unite prin hotărârea lor de a-si proteja securitatea, prin garantii reciproce si relatii stabile cu alte tari.

Scopul esenţial al NATO este de a asigura libertatea şi securitatea tuturor membrilor săi prin mijloace politice şi militare, în conformitate cu Tratatul Nord-Atlantic şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite. În acest sens, art. 4 din Tratatul Nord-Atlantic permite aliaților să se consulte și să coopereze în domenii ce țin de securitate și apărare, în timp ce art. 5 consacră sarcina fundamentală a NATO, și anume apărarea colectivă, astfel ”un atac armat împotriva unui aliat din Europa sau America de Nord, este considerat un atac împotriva tuturor”.

Pe lângă apărarea colectivă, celelalte două sarcini fundamentale ale Alianței, definite în Conceptul Strategic al NATO (2010) și în continuare actuale, se referă la managementul crizelor și securitatea prin cooperare. Astfel Alianța contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională prin operațiile sale din Afganistan, Kosovo dar și în Marea Mediterană. Totodată, NATO cooperează cu state terțe, pentru dezvoltarea capabilităților de apărare și creșterea rezilienței acestora, dar și cu organizații internaționale, în special cu Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Africană în domenii de interes comun. Toate deciziile adoptate la nivelul NATO sunt luate prin consensul celor 29 de state aliate.

Cel mai recent Summit NATO a avut loc în perioada 11-12 iulie 2018 la Bruxelles.

Între summit-uri, un rol esențial în validarea direcțiilor de acțiune ale alianței îl au reuniunile miniștrilor de externe și ai apărării.

Detalii suplimentare găsiți aici: https://www.nato.int/cps/en/natohq/index.htm.

 

 

Actualizat iunie 2019