Participarea României la misiuni internaționale

Participarea României la misiunile și operațiile NATO

 


 Misiunea Resolute Support (RSM)

În ianuarie 2015, NATO a lansat în Afganistan misiunea Resolute Support (RSM), care are drept scop instruirea, consilierea și asistența forțelor naționale afgane de securitate și apărare (ANDSF). RSM succede operației ISAF (Forța Internațională de Asistență pentru Securitate) și, spre deosebire de aceasta, nu presupune angajarea în lupte contra insurgenților, fiind o misiune necombatantă. Din 2018 RSM dispune de 16.000 de militari din 39 de state aliate și partenere care operează în cartierul general Kabul/Bagram și 4 comandamente regionale la Mazar-e Sharif, Herat, Kandahar și Laghman. România este parte a eforturilor NATO în Afganistan încă din 2002 și se numără, în continuare, printre principalii contributori la această misiune, cu o participare de aproximativ 700 de militari români desfășurați în teren.

La Summit-ul NATO de la Bruxelles (11-12 iulie 2018) s-a decis prelungirea RSM până când condițiile din teatru ar impune modificări, extinderea susținerii financiare a ANDSF până în 2024, respectiv întărirea parteneriatului politic și cooperarea practică cu Afganistanul. În același timp, partea afgană s-a angajat să continue reformele, să combată corupția, să organizeze alegeri credibile, libere, corecte și incluzive în 2018 și 2019. În contextul Summit-ului a fost emisă și o Declarație cu Afganistanul care poate fi consultată la adresa https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_156625.htm

Detalii suplimentare găsiți aici: https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_8189.htm.

 

 

   Misiunea KFOR

NATO desfășoară o operaţiune de menținere a păcii în Kosovo încă din anul 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Yugoslavia şi Serbia. Misiunea forței militare – KFOR este de a asigura un mediu de securitate sigur şi stabil, precum și libertate de mișcare în Kosovo. În îndeplinirea acestor responsabilități Alianța conlucrează îndeaproape cu Misiunea UE în Kosovo – EULEX.

După declaraţia de independenţă a Kosovo din 17 februarie 2008, Alianţa a decis menținerea KFOR în Kosovo în baza Rezoluţiei 1244 a CS ONU. Având în vedere că, de-a lungul timpului, situația de securitate din Kosovo s-a ameliorat, NATO a inițiat în iunie 2009 un proces de ajustare treptată a KFOR spre o „postură de descurajare”. Reducerea trupelor KFOR se face treptat şi în etape multiple, ritmul fiind decis de către Consiliul Nord-Atlantic, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. În prezent, KFOR cuprinde 4600 de militari din 31 de state. Contribuţia României la această misiune se ridică la 68 de militari.

România îşi menţine poziţia privind nerecunoaşterea statalităţii Kosovo şi după prezentarea de către Curtea Internațională de Justiție a Avizului Consultativ privind Kosovo (iulie 2010).

Detalii suplimentare găsiți aici  https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_48818.htm?.