Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Ovidiu Dranga cu Johannes Kyrle, secretarul general al Ministerului federal al afacerilor europene şi internaţionale al Republicii Austria

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.10.2012

Secretarul de stat Ovidiu Dranga a avut astăzi, 19 octombrie 2012, o întrevedere cu secretarul general al Ministerului federal al afacerilor europene şi internaţionale al Republicii Austria, Johannes Kyrle.

Dezbaterile s-au axat pe domeniile prioritare ale cooperării bilaterale, temele europene de actualitate, inclusiv agenda regională şi perspectivele europene şi euroatlantice ale statelor din Balcanii de Vest, securitatea energetică, precum şi cele mai recente evoluţii de pe scena internaţională de securitate.

Discuţiile au pus în evidenţă caracterul excelent al cooperării politico-diplomatice şi economice dintre cele două ţări, precum şi buna conlucrare în cadrul UE şi al altor formate regionale şi internaţionale de cooperare.

Cei doi oficiali au subliniat profunzimea şi dinamismul relaţiilor economice româno-austriece, probate prin menţinerea Austriei în topul principalilor parteneri economici ai României, cu un volum al investiţiilor directe în ţara noastră de peste 4,5 miliarde euro şi cu schimburi comerciale care au depăşit, în 2011, pentru prima dată de la începutul crizei, valoarea de 3 miliarde de euro.

Secretarul de stat Ovidiu Dranga a arătat că se doreşte menţinerea la un nivel ridicat a interesului investitorilor austrieci faţă de oportunităţile din România, prin promovarea unor proiecte comune de cooperare în diverse domenii precum infrastructură, mediu, energii regenerabile, agricultură, turism etc.

De asemenea, în discuţii a fost reliefată în mod special Strategia UE pentru Regiunea Dunării, proiect co-iniţiat de România şi Austria, cei doi oficiali analizând o serie de proiecte comune şi organizarea Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele riverane Dunării, care va avea loc la 22 octombrie 2012, la St. Polten, în Austria. Cei doi oficiali au subliniat că aceasta reprezintă un proiect inovator şi o poveste de succes la nivel macro-regional şi european. Partea română a exprimat susţinerea pentru asigurarea unei continuităţi a Strategiei dunărene prin intermediul următorului cadru financiar 2014-2020, pentru a asigura eficienţă şi continuitate în procesul de implementare a acesteia.

În ceea ce priveşte susţinerea perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest, dezbaterile au evidenţiat că România şi Austria împărtăşesc opinii similare.

Totodată, reprezentanţii celor două ministere au avut un schimb de opinii privind o serie de teme de actualitate de pe agenda de securitate internaţională, cu accent asupra evoluţiilor din Siria şi Iran.

  

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice