Centrul de presă

Reuniunea de lansare a Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi SUA

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.10.2012

Ministerul Afacerilor Externe a organizat  miercuri, 31 octombrie 2012, reuniunea de lansare a Task Force-ului româno-american pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, adoptată la Washington, la cel mai înalt nivel, la 13 septembrie 2011.

Reuniunea a fost deschisă de secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, care a subliniat, în intervenţia sa, că această reuniune marchează un moment de referinţă în istoria relaţiilor româno-americane şi, totodată, debutul unui proces complex de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic bilateral.“Sarcina principală a Task Force-ului o reprezintă asigurarea unui caracter cuprinzător, pragmatic, inclusiv şi echilibrat cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic, în conformitate cu cele convenite prin Declaraţia Comună”, a afirmat secretarul de stat.

Sesiunea de lucru a Task Force-ului a fost co-prezidată de directorul general pentru afaceri strategice din MAE român, Cristian Istrate, şi de Duane Butcher, prim-colaborator al ambasadorului SUA în România. La reuniune a participat, de asemenea, în calitate de invitat de onoare, şi Sorin Mindruţescu, preşedintele Camerei Americane de Comerţ din România (AmCham).

În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor româneşti participante la Task Force, precum şi cei ai ambasadei SUA, au realizat scurte prezentări ale proiectelor de cooperare bilaterală, considerate de importanţă majoră, pe fiecare dintre domeniile explicit menţionate în textul Declaraţiei. 

La finalul reuniunii a fost agreată, astfel, o listă de proiecte care vor face obiectul prioritar al activităţii viitoare a Task Force-ului. Între acestea se regăsesc atât proiecte din zona de securitate – punerea în aplicare a Acordului bilateral în domeniul apărării anti-rachetă, respectiv a Acordului de cooperare în domeniul apărării –, cât şi o serie de proiecte economice, culturale, educaţionale, precum şi iniţiative de cooperare poliţienească sau în materie judiciară. A fost discutată posibilitatea unei periodicităţi semi-anuale a reuniunilor viitoare ale Task Force-ului.

Un proiect distinct de cooperare, asupra importanţei căruia cele două părţi au căzut de acord, îl reprezintă cel referitor la accesul României în programul Visa Waiver. A fost decisă, în acest context, constituirea unui sub-grup de lucru bilateral pe problematica vizelor, însărcinat cu identificarea celor mai adecvate modalităţi pentru accelerarea procesului de acces al ţării noastre în program. A fost avansată propunerea ca această structură să se reunească trimestrial.
 

Informaţii suplimentare:

Task Force-ul, a cărui creare a fost convenită la 6 octombrie 2011, cu prilejul întrevederii Prim-ministrului României cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională din cadrul Departamentului de Stat al SUA, reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011.  

Declaraţia Comună este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic dintre cele două state, fixând cadrul general al relaţiilor bilaterale şi stabilind domeniile prioritare ale cooperării viitoare: componenta politică; componenta economică; componenta militară şi de securitate; componenta relaţiilor interumane şi componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

Din Task Force fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Justiţiei, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi ai Ambasadei SUA şi agenţiilor guvernamentale americane reprezentate la Bucureşti.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA