Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor de externe Titus Corlățean la evenimentul dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) organizat de MAE și Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunărene

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.12.2012

Ministrul afacerilor externe Titus Corlățean a participat miercuri, 19 decembrie 2012, la evenimentul care a marcat trecerea unui an de realizări şi începutul unui nou an de colaborare în cadrul Strategiei Dunării.

Festivitatea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunărene la Casa Dunării - Palatul Ghica, a reunit numeroși oficiali români din ministerele cu responsabilități în implementarea Strategiei Dunării și de la Cabinetul Primului Ministru,  ambasadori și alți diplomați din statele dunărene acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai autorităților locale din bazinul dunărean, coordonatori și responsabili naționali ai unor Arii Prioritare ale Strategiei, reprezentanți prestigioși ai mediului academic și ai societății civile, jurnaliști.

În mesajul său, ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa SUERD în contextul procesului de integrare europeană şi semnificația istorică și actuală a fluviului Dunărea pentru naţiunea română. Şeful diplomaţiei române a confirmat faptul că obiectivele Strategiei Dunării se vor afla pe agenda noului Guvern. Referindu-se la efectului benefic al Strategiei Dunării ca vector de unificare și coeziune între actorii europeni din statele participante, ministrul Titus Corlățean a exprimat satisfacţia faţă de evoluţiile în cadrul SUERD la mai bine de un an de la adoptarea Strategiei și a subliniat implicarea activă a României în coordonarea a trei dintre cele unsprezece domenii prioritare convenite. S-a referit cu optimism la perspectiva definirii, la nivel UE, a unui instrument financiar specific Strategiei Dunării pentru următorul buget al UE pentru perioada 2014 – 2020.

Secretarul general al Consiliului Orașelor şi Regiunilor Dunărene a apreciat, în intervenția sa, rolul MAE - în special prin Coordonatorul Naţional și echipa SUERD – în promovarea principiilor Strategiei Dunării în diverse medii instituționale și neguvernamentale și încurajarea cooperării la nivelul oraşelor şi regiunilor din întreg spațiul vizat de această strategie macroregională. A menționat angajarea activă a Consiliul Orașelor și regiunilor Dunărene în promovarea ideii ca următorul Forum anual SUERD din 2013 să fie găzduit de România, ca o recunoaștere a rolului țării noastre de co-inițiator al Strategiei.